EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için çözüm formülü üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili açıklamalar yaptı. Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar açıklaması sonrası Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu gündemde yer aldı. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi için tarih merak edildi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir? İşte, EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durum:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmamızı aralık ayı içinde Meclis’e takdim edeceğiz. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. EYT, 2023’te uygulanacaktır. Bu sorunu çözüyoruz" dedi.

“EYT 2023'te uygulanacak”

Bakan Bilgin, EYT çalışmasına ilişkin yasal düzenlemeyi aralık ayında Meclis’e sunacaklarını açıklayarak, "Kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde. EYT, 2023’te uygulanacaktır. Bu sorunu çözüyoruz. Öyle beklemeye niyetimiz yok. Aralık ayında Meclis’e geldiğinde göreceksiniz. Bu sorunun bilinmeyen ya da göz ardı edilen tarafı şudur; EYT’li insanların büyük çoğunluğu 4/A’lılardır yani SSK primi ödeyen işçilerimizdir. Dolayısıyla onların da önemli bir kısmı, yaklaşık yüzde 87'si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Ben her gün veya her hafta bir odayı dinliyorum, işçileri dinliyorum. Bütün tarafları tamamlamak üzereyiz, bitiyor zaten görüşmelerimiz. Onların taleplerini alıp değerlendirdik, biz yolumuzu belirledik ama onların da bu süreçte yeni talepleri var. Kimse endişe etmesin veya herkes emin olsun, bu sorun bu sene Meclis’te çözülmüş olacak. Meclis'in de gerekli olan önerilerimizi dikkate alarak kararını vereceğini düşünüyorum" diye konuştu. (DHA)

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir?

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. Bu tanımlamaya uyan kişilere EYT'li deniyor.

Bu kapsamda bakıldığında EYT'li grubunu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalı kişiler oluşturuyor.

TIKLAYIN | Bakan Bilgin açıkladı: EYT şartlarını taşıyan kaç kişi var?