Alınan bilgiye göre, EYT’lilerle ilgili yasal çalışmanın yapıldığı aşamada, bürokratlar, bir anda kamu görevlileri ile birlikte iki milyon kişinin başvuru yapacağını, bu kişilerin işlemlerini normal emekli maaşı bağlama hızında tamamlamanın mümkün olmadığını hükûmete bildirdi. Buna rağmen, EYT düzenlemesi çıkarken, ilk maaşların nisan ayında ödeneceği açıklamaları yapıldı.
Bu durum, nisanda maaş alacağı umuduyla, binlerce kişinin kredi çekerek, ödeme planlaması yapmasına, nisandan itibaren maaş alacağını düşünerek işten ayrılmasına yol açtı.
Buna karşılık, yasanın çıktığı andan itibaren SGK çalışanları başvuruları sonuçlandırabilmek için aralıksız çalışmaya başladı. Emeklilikle ilgili işlemlerde çalışanların tamamı, akşam 23.00’e kadar mesaiye kalıyor ve hafta sonları da çalışıyor. Bu durumun aylarca devam edebileceği ve memurların bu koşullarda çalışmasının mümkün olmadığı anlaşılınca torba yasaya, fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesine yönelik düzenleme konuldu.
Bu yoğun tempoya, çalışanların aylık yaptıkları emeklilik işlemlerinin sayısını altı yedi kata kadar yükseltmelerine rağmen EYT’lilerin büyük bölümünün maaşlarının nisana yetişmesinin imkansız olduğu anlaşıldı.
Sadece 4A statüsünde 1 milyon 600 bin kişinin başvuru yaptığı ve bunlardan 200 bininin tahsislerinin yapılabildiği anlaşıldı.
Mevzuata göre, tahsis işlemi martta yapılan genele oranla az sayıda kişi nisanda maaş alabilecek. 1 nisanda tahsis işlemi yapılanlar ise maaşlarını ancak mayıs ayında, belirlenen günde alabilecekler.
Her ay 200 bin kişinin işleminin tamamlanması halinde bütün başvuruların ancak aralık ayında sonuçlanabileceği belirtildi. Sayının daha yoğun mesai ile yükseltilmesi durumunda ise Eylül ayında başvuruların sonuçlanabileceği ifade ediliyor.
Buna karşılık, başvuruları geç sonuçlananlar hak kaybı yaşamayacak. Biriken maaşlarını tahsis yapıldığında toplu olarak alabilecekler. İkramiyeler de yine bu şekilde kazanılmış hak olarak kayda geçecek.
Ancak nisandan itibaren düzenli maaş alacağını düşünerek işten ayrılanlar ya da ödemesi nisanda başlayacak şekilde kredi çekenler, düzenli maaş için beklemek zorunda kalacak.