Faizlerin yüzde 6,5 altına inmesi TL'nin cazibesinin azaltır

Faizlerin yüzde 6,5 altına inmesi TL'nin cazibesinin azaltır
2009 yılı sonuna kadar faizlerin yüzde 6,5 seviyesinin altına inmesi halinde Türk Lirası'nın cazibesinin azalacağını düşünülüyor.Uluslararası Para Fonu (IMF)-DünyaBankası toplantılarının ardından yeniden yurtiçi meselelere dönülürken,bu haftanın başlıca gündem maddesi de Merkez Bankası Para Kurulu (PPK)toplantısı. Perşembe günü toplanacak Kurul'un faizleri 0.25-0.5 puanindirmesi bekleniyor. MB'nin son aylardaki agresif faiz indirimlerikarşısında kamuoyunda da "Faiz indirimleri yıl sonuna kadar sürecekmi?", "Politika faizlerinde dip seviye ne olmalı?" soruları dasorulmaya başladı. Referans gazetesi'nin yaptığı araştırmaya göre, Merkez Bankası'nın (MB) faizoranlarını düşürmeyi sürdüreceğini belirten ekonomistler arasındakiağırlıklı görüş, 2009 yılı sonuna kadar politika faizlerinde dipseviyenin yüzde 6,5 olması gerektiği yönünde. Bu seviyenin altınadüşmesi durumunda Türk Lirası'nın cazibesinin azalacağı ve bu yılfaizleri hızla indiren MB'nin 2010'da bu kez faizleri hızlayükseltebileceği uyarısında bulunuyor ekonomistler.
 
0,25-0,5 puan bilmecesi
MB'nin bu hafta faizleri kaç puanindireceği konusunda ise ekonomistler farklı düşüncelere sahip. Bazıekonomistler, 0.5 puan indirim beklerken, MB'nin bu sefer temkinlidavranacağını ileri süren bazıları ise faizde 0.25 puan indirimbekliyor. MB, 2006 yılından bu yana enflasyon hedeflemesi uyguluyor.Küresel ve yurtiçi gelişmelerin etkisiyle bu yıl enflasyondaki düşüşünsürmesi ve enflasyon oranının yıl sonu hedefinin altında olmasınedeniyle MB'nin bu hafta da faiz indirimi yapmasına kesin gözüylebakılıyor. Ayrıca, ekonominin canlanmaması ve iç talepteki zayıflık dafaiz indirimi konusunda Merkez'in elini güçlendiriyor.
 
Hazine ucuz borçlanıyor
Merkez'in faizleri düşürmesininekonomik aktiviteye çok fazla bir etkisinin olmadığı ekonomistlerarasında yaygın kanı. Faiz düşüşünün Hazine bonosu faizlerini dedüşürdüğü için daha ucuz borçlanan Hazine'nin işine yaradığınıdüşünüyor ekonomistler. Ancak, uzmanlar faiz indiriminde artık gittikçesona yaklaşıldığı düşüncesinde. MB'nin faiz düşürme marjının giderekazalmaya başladığını belirten İstanbul Üniversitesi İktisat FakültesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Paya, "Ancak bundan sonra kontrollügidilmesi gerekli. Türkiye'nin riski de dikkate alınmalı. Ayrıca,piyasaların vereceği tepki de önem taşıyor" diyor. İstanbulÜniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç da Türk Lirası'nıncazibesini yitirmemesi için MB'nin faizleri bu hafta 0.25 puanindirerek, yüzde 7 seviyesine düşürmesi ve bir süre bu seviyedebırakması gerektiğini söylüyor.
Faizler aşağıya düştükçe yabancıyatırımcılar için Türkiye'ye yatırım yapmanın çekiciliğinin azalacağınıbelirten Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsanGelberi, MB'nin faiz indirimini durdurduğu anda da bir miktar yabancıçıkışı ve kâr realizasyonu olabileceğini kaydediyor. MB'nin ayrıcaönümüzdeki dönemde enflasyonun ne olacağını dikkatli hesaplamasınıngerekli olduğunu belirten Gelberi, "Ekonomi canlanmaya başlayıncaenflasyon yükselişe geçebilir o zaman da MB faizleri yükseltmek zorundakalacaktır" diyor.
 
Felsefe değiştirmedi
Geçmişte uyguladığı yüksek faizlernedeniyle Merkez Bankası'nı eleştiren ekonomistlerin başında gelen EgeCansen de MB'nin günümüzde aslında felsefe değiştirmediğini düşünüyor.MB'nin düşük faiz politikası uygulamadığını ifade eden Cansen, "MB'ninyüksek faiz politikasından vazgeçtiğini düşünmüyorum. Ancak, küreselekonomik krizin etkisiyle ekonomiyi tekrar canlandırmak için faizlerizorunlu olarak indiriyor. İnşallah ilk fırsatta tekrar faiz artırmayabaşlamazlar" değerlendirmesinde bulunuyor.
Ekim ayında yıllık enflasyondakeskin bir düşüş yaşanacağını belirten İstanbul Ticaret ÜniversitesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, "Geçen yıl ekim ayında enflasyon2,34 olmuştu. Bu yılın ekim ayında ise aylık enflasyon yüzde 1'inaltından gerçekleşecek. Enflasyon hesabından yüzde 2,34'ün çıkmasıylayıllık enflasyon yüzde 3'lere gerileyecek. Bu nedenle Hazine'ninborçlanma yükünü olabildiğince azaltmak için Merkez Bankası faizindirimlerini sürdürecek" diye konuşuyor.
 
Ekonomistler ne düşünüyor * Faiz düşüşünün ekonomik aktiviteye katkısı yok; ekonomi canlanmıyor. * Enflasyon düşüyor. Ancak 2010'da yeniden yükselecek. * Faiz ne kadar hızlı düşerse ileride yükseliş de o kadar hızlı olur. * Faiz düştükçe Türk Lirası'na yatırımın cazibesi azalıyor.
 
 
Ekonomistlerin beklentileri
 
Ekonomist
İndirim için
beklenti* (%)
Faizde dip
ne olmalı
İ.Ü. İktisat Fakültesi Prof. Dr. Merih Paya
0.25
Seviye vermedi
İ.Ü. İktisat Fakültesi Prof. Dr. Kaya Ardıç
0.25-0.5
7
İstanbul Ticaret Üniv. Prof. Dr. Kerem Alkin
0.25
6,5
İ.Ü. İktisat Fakültesi Doç. Dr. Gökhan Karabulut
0,25
7
Ekonomist Ege Cansen
0.5
5,5-6
Garanti Bankası Ali İhsan Gelberi
0.25
6,5
Fortis Haluk Bürümcekçi
0.5
6,25
Denizbank Dr. Saruhan Özel
0.25-0.5
7,25
EFG İstanbul MD Baturalp Candemir
0,5
6,5
Oyak Yatırım MD Mehmet Besimoğlu
0.25
6,5
* Bu hafta TCMB politika faizi düşüş beklentisi