T24 Dış Haberler
Dünya Kupası'nda yarı finale kalan hem ilk Afrika ülkesi, hem de ilk Arap nüfus çoğunluklu ülkesi olan Fas, finale kalmak için de kendini geçmişte sömürgeleştiren Fransa ile karşılaşacak.
2022 Katar Dünya Kupası'nın son 16 turunda Fas, İspanya'yı geçmişti. İspanya, 15. yüzyıldan itibaren Fas'ın stratejik limanlarını işgal etmeye başlamıştı. 20. yüzyılda ise sömürge dönemi başladı. 1912 ile 1956 arasında İspanya, kuzey Fas'ı kontrol etti. İspanya bugün hâlâ Kuzey Afrika'da Fas topraklarıyla çevrili Ceuta ve Melilla'yı kontrol ediyor. İspanya'nın bu toprakları, Avrupa Birliği'nin Afrika ile kara sınırı paylaştığı tek noktalar.
"Atlas Aslanları", çeyrek finalde Portekiz'i yendi. 1415 ile 1769 arasında Portekiz de Fas kıyısındaki şehirleri işgal etti. Fas'ın kıyı kentlerinde bu dönemde kalma yıkık Portekiz kalelerini görmek hâlâ mümkün.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, yarı final eşleşmesiyle ilgili olarak hazırladığı haberde, "Faslılar için Fransa karşılaşması ise, geriye kalan iki turdan daha anlamlı olan tek şey" ifadesi yer aldı.
Fransa da 1912 ile 1956 arasında Fas'ın büyük bir bölümünü sömürgeleştirdi. The Washington Post, Faslıların iki dünya savaşında da Avrupa'ya gelip savaştığını belirtti. 1. Dünya Savaşı için Paris, Fas'tan asker alımını başlattığında Fransa'nın Fas'ı sömürgeleştirmesinin üzerinden 2 yıl geçmişti. Devam eden yıllarda yüz binlerce Faslı, savaşın Fransa ekonomisinde yarattığı iş gücü eksikliğini karşılamak için ülkedeki fabrika ve tarlalarda çalışmaya gitti.
The Washington Post, 44 yıl süren Fransa sömürgeciliğin günlük hayatta etkilerinin hâlâ görülebildiğini de belirterek, "Her yerde baget ve kruvasan var. Elitler, Fransızca konuşuyor. Fas bürokrasisi labirente benzeyen bürokrasiyi seviyor" ifadesini kullandı.
Fransız futbolunun son yıllarda çıkardığı en önemli isimlerden üçü ise, Paris'in geçmişte sömürgeleştirdiği ülkelerden gelenlerin torunları: Kylian Mbappé, Zinedine Zidane ve Karim Benzema.