Fatih Altaylı: Acaba, şeker fiyatlarıyla ilgili daha önce yazsam şeker fiyatlarındaki aşırı yükselişi de engelleyebilir miydim!

Fatih Altaylı: Acaba, şeker fiyatlarıyla ilgili daha önce yazsam şeker fiyatlarındaki aşırı yükselişi de engelleyebilir miydim!

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'deki et fiyatlarıyla ilgili yazısınına ardından et ve canlı hayvan ihracatına sınırlama getirildiğini hatırlatarak, "Açıkçası bu gelişme beni oldukça üzdü. Yok yok yanlış anlamayın, ihracata kısıtlama getirilmesi değil, kendi kendime kızdım. 'Acaba' dedim, 'Şeker fiyatları ile ilgili olarak da daha önce yazsam şeker fiyatlarındaki aşırı yükselişi de engelleyebilir miydim!" düşüncesini dile getirdi.

Altaylı yazısında, "Türkiye ürettiği şekerin yüzde 20’sini büyük bölümü Aralık ayında olmak üzere yurt dışına sattı. Sonra ne oldu!Dünya şeker fiyatları yükselmeye başladı. Ben bu yazıyı yazarken, uluslararası piyasalarda şeker fiyatı 560 dolar civarındaydı. Ve şimdi biz Aralık ayında iç piyasada 350 dolar olan şekeri, yurt dışından 560 dolara ithal edip Türk tüketicisine sunuyoruz. Haliyle fiyat da hem kur artışı hem de fiyat artışı yüzenden ikiye katlıyor. Anlayacağınız iş bilmezliğin, panik halinde ekonomi yönetmenin faturasını şekerde de ödüyor, 340 dolarlık şekeri 560 dolardan geri alıyoruz. Muhtemelen o gün şekeri yurt dışına satanlar ile bugün şekeri yurt dışından ithal edenler de aynı firmalardır. Üzüntümün nedeni işte bu durum. Acaba o gün “Şekeri ucuza satmayın yurt dışına” diye uyarsaydım durumun farkına varırlar mıydı diye dertleniyorum." ifadesini kullandı.