İstanbul Fatih Molla Gürani Mahallesi’ndeki evlerinde ölü bulunan ve siyanürle intihar ettikleri belirlenen 4 kardeşten Oya Yetişkin'in iş arkadaşı konuştu. Yetişkin'in, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki (MSGSÜ) meslektaşı ve arkadaşı olan Şakir Pekin, "Haziran sonunda üniversite kapandı. Sonra ekim ayında biz başladık. İzin almış, işe gelmedi. Aradım, hep telefonu kapalıydı. Görüşen arkadaşlara ‘Çalışsam da banka borcuna gidecek’ demiş. Sonra da acı haberi aldık” dedi.
Aldıkları maaşın 3 bin lirayı geçmediğini, Pekin'in 8 yıldır borç ödediğini anlatan Pekin, "Bize, ‘Mersin’e gidip bir süre kafamı dinleyeceğim’ dedi. Yaz tatilinden sonra okula dönmedi. Öğrendik ki hiç gitmemiş. Hiç kimseden de yardım istemezdi" diye konuştu.
Pekin'in Birgün'den Buse İlkin Yerli'ye konuşan Şakir Pekin'in açıklamaları şöyle:
“Oya Ablamız okulda çok sevilen bir insandı. Herkesin derdine koşardı. 13 kişilik bir ekibiz. Aile gibi olduk yıllardır. Ekonomik sıkıntıları vardı. Ancak çok aksettirmezdi. Cebinde parası yoksa kafeye girip çay içemezdi. Biz ısmarlayalım desek, ‘Sizin çocuklarınız var, olmaz’ derdi. Kimseden yardım istediğini duymadım.”
“Aylık 4-5 bin TL aldığımız söylenmiş. Bu doğru değil. Biz sözleşmeli personeliz. 365 gün içinde sadece 160 gün çalışabiliyoruz. Emekli olmamız çok zor. Yazın 4 ay ücret almıyoruz. Hafta sonu ücretli iznimiz bile yok. Dolayısıyla aylık gelirimiz 3 bin lirayı geçmiyor. Siz hesap edin. 2 bin TL kira, elektrik… Geri kalan bin TL ile 4 kişilik ailenin karnını bile doyurmaya yeter mi? Biri sara hastası zaten. Üstüne üstlük banka maaşın bir kısmına haciz koyuyordu. 8 yıldır sanırım borç ödüyordu. Ne zaman bitecek dediğimde. ‘Biri bitince diğeri sırada. Bitmez diyordu.'"
“Benden yardım istedi. Bir yer buldum. Yaşını sordular. 50 üzeri deyince ‘Bu yaştaki bir kişiye iş veremeyiz’ dediler” diye konuştu. Yetişkin’in çok disiplinli çalıştığını vurgulayan Pekin, “İşe gelmediği hiç olmamıştır. Haziran sonunda üniversite kapandı. Sonra ekim ayında biz başladık. İzin almış, işe gelmedi. Aradım, hep telefonu kapalıydı. Görüşen arkadaşlara ‘Çalışsam da banka borcuna gidecek’ demiş. Sonra da acı haberi aldık” ifadelerini kullandı. Pekin, yaşadıkları maddi sıkıntının üniversiteden değil kanunlardan kaynaklandığını belirterek “4-C değişsin istedik. Her şey eskisi gibi kaldı. Bu şekilde geçinmek çok zor."
"Ben onun kardeşlerini öldürdüğüne asla inanmıyorum. Çok yumuşak, naif birisiydi. Herkesin derdine çare olmaya çalışıyordu. Maddi sıkıntı çekiyordu. İhtimal vermedim hiç. Bize, ‘Mersin’e gidip bir süre kafamı dinleyeceğim’ dedi. Yaz tatilinden sonra okula dönmedi. Öğrendik ki hiç gitmemiş. Hiç kimseden de yardım istemezdi. Kardeşlerinin ve kendisini psikolojik destek alması için ön ayak olmaya çalıştım. Kabul etmedi. Cenazenin bize verilmesini istiyoruz."