Fehmi Koru: MHP kuruluş yıldönümünde AK Parti'ye 2023+21 çiçekli çelenk göndermiş, jesti yerinde...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti'nin 21. kuruluş yıldönümünü yaptırdığı özel çiçekle kutladı.

AK Parti’nin kuruluşu üzerinden tam 21 yıl geçmiş… 

Bu 21 yılın 20 yılında iktidardaydı AK Parti ve iktidarı sürüyor. Demokrasilerde bu denli uzun süreyle tek başına iktidar olan parti bulmak zor. 20 yıl iktidarda kalmak ülkemiz siyaseti için de bir rekor. Kırdığı rekor açısından Ak Parti takdir ve tebriki hak ediyor…

MHP genel başkanı Devlet Bahçeli de ‘iktidar ortağı’ olarak anlamlı bir çelenk göndermiş AK Parti’ye. 

Yıldönümü törenlerine gönderdiği ve benim bu yazının girişine yerleştirdiğim görkemli çelenk için, MHP, “21 adet turuncu gül ile kırmızı zemin üstüne beyaz çiçeklerden oluşan işlemelerle tanzimleri yapılarak, sepetin üzerine arkalı önlü 2023 adet çiçek işlemesi yerleştirildiği” bilgisini veriyor.

Ne kadar büyük incelik…

Şahsen öyle bir inceliği aşacak bir hediye gönderemeyeceğime göre takdirlerimi ifadeyle yetinmek zorundayım.

Uzaktan bakanlar MHP’nin AK Parti’ye jest/ler/ini anlamakta zorlanıyor. Zorlanmalarının sebebi, iktidarın son yıllarına damga vuran ortaklığın MHP oylarına olumsuz etkisi yüzünden… Girdiği son genel seçimde (2018) MHP %11.10 oranında oy alabilmişti; kamuoyu yoklamalarında bugün seçim olsa MHP’nin o oranın yarısına -hatta yarısının da biraz daha altına- düşebileceği görülüyor. AK Parti herhalde MHP’nin oylarındaki düşüşü göz önünde tutarak, ittifakın küçük ortaklara yararına son veren yeni seçim kanununda barajı %7’ye düşürdü; MHP, anketlere bakılırsa, düşürülen baraja da takılabilir.

Zaten bu yüzden MHP ve lideri Bahçeli’nin AK Parti’ye gösterdiği ilgi ve takdir ilk bakışta anlaşılamıyor.

Oysa biraz yakından bakıldığında, ilginin sebebini ve takdirin altında yatan anlamı fark etmek mümkün olabiliyor.

Her şeyden önce MHP’nin bildik partilerden olmadığını hatırlamak gerekiyor. Bir ‘dava partisi’ MHP. Her ‘dava partisi’ gibi onun da iktidar olmak veya iktidara yakın bulunmak gibi bir arzusu var. AK Parti de bir ‘dava partisi’ ve ortaklık kurulduğu andan başlayarak iki parti iktidar zemininde uyumlu bir birliktelik sergileyebiliyorlar.

AK Parti’de de her halükarda iktidarda kalma içgüdüsü güçlü. Birliktelik AK Parti’ye bu anlamda yaradı.

Peki MHP’ye yaramadı mı?

Metropoll araştırma şirketinin her ay düzenli bir biçimde yürüttüğü ‘Türkiye’nin Nabzı’ çalışmasının son (Temmuz 2022) tarihlisinde, “Bu pazar seçim olsa?” sorusuna verilen cevaplara bu gözle bakalım.

“Kararsızım” veya “Protesto oy kullanacağım” cevaplarını veren %16.7’lik oran hesap dışı tutulduğunda, bölünmüş oy tablosu ortaya çıkıyor. Yüzde olarak, AK Parti 28.2, CHP 20.7, İYİ Parti 12.1, HDP 9.5, MHP 5.0, DEVA 2.4, Zafer 1.6, Saadet 1.3, Yeniden Refah 1.0 ve diğerleri 1.6 oy alabiliyor.

Oransal olarak dağıtılan ‘kararsız’ ve ‘protesto’ oyları ile tablo şu hali alıyor: AK Parti 33.8, CHP 24.9, İYİ Parti 14.5, HDP 11.4, MHP 6.0, DEVA 2.8, Zafer 1.9, Saadet 1.6, Yeniden Refah 1.2, diğerleri 1.9…  

MHP her iki halde de baraj altı kalıyor.

‘Dava partisi’ özelliği unutulduğunda MHP’nin böyle bir tablodan dolayı ortağıyla yolunu çoktan ayırması beklenebilir.

Ancak Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP bir ‘dava partisi’ ve MHP kendi oyu tehlikeli bölgeye düştüğü halde iktidar içerisinde yer almayı önemsiyor.

İktidar MHP’ye Meclis’te temsil edilmenin ötesinde bir güç sağlıyor.

O kadar da değil, aynı tablolara bakıldığında MHP’nin oyları düşse de aynı ‘dava’ ile bir biçimde ilinti kurulabilen başka partilerle birlikte ‘dava’nın toplam oy oranının tarihi bir zirveye ulaştığı görülüyor.

İYİ Parti’yi kuran çekirdek kadro, Meral Akşener ve arkadaşları, uzun yıllar MHP içerisinde siyaset yapmış insanlardı.

Bugün İYİ Parti %15 civarında bir oy alabilecek durumda.

Zafer Partisi’ni kuran ve onu kısa sürede %2 gibi hiç de küçümsenmeyecek bir oy oranına kavuşturan Ümit Özdağ daha önce hangi parti saflarındaydı, hangi partinin milletvekiliydi?

MHP’nin değil mi?

‘Dava’ oylarını toplayalım: MHP’nin %5, İYİ Parti’nin %15, Zafer Partisi’nin %2… Toplam %22 ediyor…

Efsane lideri merhum Alparslan Türkeş’in lider olarak katıldığı son genel seçimde (1995) MHP’nin oyu soruma cevap teşkil ediyor: %8.18…   

Türkeş’in hayat boyu verdiği mücadelede partisine kazandırabildiği oy, onunla aynı davaya gönül vermiş, kurduğu partide siyaset yapmış insanların lider ve çekirdek kadroyu teşkil ettiği günümüz partilerinde neredeyse üç misline çıkmış durumda.

Devlet Bahçeli’nin MHP’nin oyu düşse de ‘dava’ adına bu durumu sineye çekmesi ve bir anlamda bunu sağlamada katkısı bulunan AK Parti’ye 2023+21 çiçekli bir çelenkle minnettarlığını ifade etmesi anlaşılabilir bir şey. [Ortaklık AK Parti’yi MHP’ye yaklaştırdı; bu da Bahçeli’nin başarı hanesine yazılabilir.]

Şimdi AK Parti ile iktidar ortağı MHP; bir sonraki seçimde AK Parti iktidarda kalmayı, Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığını yeniden kazanmayı başarırsa, oyu düşse de MHP ile ortaklık yine devam edecektir. [Daha henüz AK Parti ve kendisi adaylığını açıklamamışken, Devlet Bahçeli’nin “Bizim cumhurbaşkanı adayımız Tayyip Erdoğan’dır” diye ortaya atıldığını unutmayalım.]

AK Parti iktidarı kaybetse, cumhurbaşkanlığına Millet İttifakı tarafından aday gösterilen kişi seçilse ne olacak?

İYİ Parti yeni iktidarın ortağı haline gelmeyecek mi?

Zafer Partisi ilk günden itibaren Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını dışarıdan belirleme çabası gösteriyor; bir bakmışsınız onun aday olması için çaba gösterdiği kişi cumhurbaşkanı oluvermiş…

Hadi o istediği kişiyi aday yapmada başarılı olamadı diyelim, aday belirleyici olduğu ilan edilmiş ‘6’lı masa’da İYİ Parti lideriyle temsil ediliyor zaten…

Gelecek seçim sonrasında ortaya çıkacak iktidar tablosu da ‘dava’ açısından MHP’yi ve lideri Devlet Bahçeli’yi fazla üzmeyecektir.

Bana sorarsanız, çelenkteki çiçek sayısı az bile… 

*Bu yazı fehmikoru.com adresinden aynen alınmıştır.