Feyzioğlu: Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemiyoruz

Feyzioğlu: Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemiyoruz

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni adli yılın açılışı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, "Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemiyoruz" dedi.  

Türkiye Barolar Birliği'nde düzenlenen basın toplantısına Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra çok sayıda baro başkanı ve avukatlar katıldı. Konuşmasına, görevi başında ya da görevi sebebiyle şehit düşmüş yargı mensuplarını anarak başlayan Feyzioğlu, "İsterdik ki yargının üç kurucu unsurundan biri olan savunmanın temsilcisi olarak bu konuşmayı, Yargıtay’ımızla birlikte düzenlediğimiz ortak toplantıda yapabilmiş olsaydık. Bunu yapabilmiş olsaydık, yargıyı güvenilir kılma yolunda önemli bir adımı atmış olurduk. Bu, dünyaya da etkili bir mesaj olurdu" dedi. 

"İhaneti unutmadık"

"Bugüne yönelik eleştirimiz, paralel şebekenin emrindeki bir kısım hâkim ve savcı cübbeli militanın ihanetini unutturmaya yönelik asla değildir" diyen Feyzioğlu, "Amacımız, hangi etnik kökenden, mezhepten, inançtan, dilden, cinsel kimlikten olursa olsun 81 milyon vatandaşımızı adalet paydasında kucaklaştırmaktır. Türkiye’nin birliği, beraberliği, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve refahı ancak bu şekilde korunabilir. Güvenilir yargının vazgeçilmez koşullarından biri etkili bir savunma gücünün varlığıdır. Ülkemizin on binlerce namuslu, çalışkan, fedakâr, bilgili avukatı, hâkimi ve savcısı vardır. Büyük Atatürk’ün dediği gibi, adalet mülkün, yani devletin temelidir. Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de adalet savaşçılarının omuzları üzerinde durmaktadır. Ancak Anayasamız; yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve güvenilirliğini sistemsel olarak sağlamaktan uzaktır" diye konuştu.

"Siyaset yapan hakim ve savcı istemiyoruz"

Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemediklerini belirten Feyzioğlu, "Yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söylüyoruz. Bu hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dikkatine sunmayı bir görev biliyoruz. Bunu, ülkemizin bekası adına yapıyoruz. Mevcut anayasal düzenlemede, aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı olan Cumhurbaşkanının, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamakla görevli olan Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun üyelerinin önemli bir kısmını tek başına, kalan kısmını da TBMM aracılığıyla ataması, maalesef yargıyı siyasetin etkisine açmış durumdadır" dedi.