Fındıkçılar çıkar yol buldu

Fındıkçılar çıkar yol buldu
Fiyatları düşük bularak pazara yeterince fındık indirilmemesi fındık alıcısı tüccarları çeşitli promosyonlara yöneltti.

Satılacak fındıkları kendilerineyönlendirmek isteyen fındık tüccarları cep telefonu ve Cumhuriyetaltını gibi promosyon vaadinde bulunuyor.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde fındık alımıyapan tüccarlardan Murat Yahşi, önceki yıllarda haftada 80-100 tondolayında fındık alımı gerçekleştirdiklerini, ancak bu yıl rakamın şuana kadar 30 tonu geçmediğini söyledi.

Bu nedenle kendisine fındık teslim edeceküreticilere cep telefonu vaadinde bulunduğunu belirten Yahşi, “2 ton veüzerinde fındık teslim edenlere cep telefonu veriyoruz. Miktara göreverdiğimiz telefonunun modeli değişiyor. 20 ton ve üzerindekilere“iphone” vereceğiz” dedi.

Benzer promosyonlar üzerine kendisinin deotomobil vereceği vaadinde bulunan bir başka alıcı Ahmet Becioğlu ise,31 yıldır fındık alımı yaptığını, ilk kez bu yıl alımlarda sıkıntıyaşadıklarını söyledi.

Yeterince fındığın pazara indirilmemesinedeniyle bir çok alıcının benzer yöntemlere başvurduğunu anlatanBecioğlu, sorunun fındık piyasasının istikrara kavuşmamasındankaynaklandığını savundu.

Kendisinin de 500 ton ve üzeri fındıkgetirenlere otomobil vaadinde bulunduğunu belirten Becioğlu, “Doğalolarak bu kadar fındığı ancak 40-50 üretici ancak bir arayagetirebilir. Eğer bana toplam 500 ton fındık teslim eden olursa ben deotomobil armağan edeceğim” diye konuştu.

Terme Ziraat Odası Başkanı

Samsun'un fındık üretim alanlarından TermeZiraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ise bu tür promosyonlarlaüreticinin elindeki fındığı pazara indirmesinin istendiğini, bunun dafiyatların düşmesine neden olacağını söyledi.

Kendilerinin Terme'de bu tür alımlarakarşı olduklarını ifade eden Karamollaoğlu, “Fatsa'dakiarkadaşlarımızla konuştuğumuzda bir çok alıcının üreticilere altınvaadinde bulunduğunu öğrenince biz de şaşırdık” dedi.

Karamollaoğlu, halen 4,40-4,60 liraarasında işlem gören fındığın kısa süre öncesine kadar 3,50 liradolayında olduğunu da ifade ederek, “Bu işten yine tüccar karlıçıkacak. Üreticinin kıymetini yeni mi anladılar” diye konuştu.