Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre 2015’ten önce 50 kiloluk bir çuval unun 55 lira iken 250 gram ekmeğin 1.25 liraya satıldığına dikkat çeken Demir, “Bugün 50 kiloluk bir çuval un 110 TL’ye çıktı, ancak 250 gram ekmek 1.5 TL’den satılıyor. Yalnızca undaki artışlar bile durumun vehametini görmek için yeterli. 200 gram ekmeğin 1.40 TL’ye, 250 gram ekmeğin de 1.75 TL’ye çıkmasını talep ediyoruz” dedi. Un, maya, doğalgaz, elektrik ve yakıt gibi giderleri 2019’un ilk 9 ayında yüzde 30 zamlanan fırıncılar, bu maliyetleri karşılayamayarak ya kepenk indirmeye ya da işletmesini devretmeye başladı.
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Başkanı avukat Çetin Keçeli, yalnızca 2019 genelinde İstanbul’da yaklaşık 100 fırının maliyetlerini karşılayamayarak kapandığını ifade etti. Fırının kapasitesine göre değişmekle birlikte bir ekmeğin ortalama maliyetinin 1.75 lira olduğunu belirten Keçeli, “Yalnızca doğalgaza ardı ardına gelen zamlar bu girdinin yüzde 30’u aşmasına sebep oldu. Un ve maya yüzde 25, yakıt yüzde 24 ve elektrik yüzde 22 zamlandı. Her bölgede en az iki tane işletmesini kapatan ya da devreden fırın var” dedi. Keçeli, iki farklı gramajın tüketiciyi yanıltabildiğine de dikkat çekerek “Tek gramaj olsun” önerisinde bulundu. Ayrıca ülke genelindeki tüm fırıncılar, 20 Eylül’den sonra hem maliyetlerindeki artışı hem zam tekliflerini konuşmak için bir araya gelecek. Bu toplantılarla tüm illerdeki şube başkanlarını bir araya getireceklerini belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Bir değişiklik olmazsa yılbaşına kadar zam teklifimiz olmayacak” diye konuştu.