Fransa bütçesi AB'yi kaldıramadı

Fransa bütçesi AB'yi kaldıramadı
Fransa Başbakanının yaptığı açıklamaya göre AB bütçesine ülkenin katkıda bulunması artan borç yükü nedeniyle giderek zorlaşıyor.Fransabüyükelçilerinin yıllık toplantısında konuşan Fillon ülkesinin her yılbirliğie 19 milyar euro katkıda bulunduğunu ve tarım teşvikleri dedahil olmak üzere bunun 14 milyarlık kısmının geri alındığını söyledi.
"Avrupa'nınbu muhasebe vizyonu elbette yalnızca Fransa'nın hesabını kısmenyansıtıyor. Ancak ortaklarımız Fransa'nın Almanya ile birlikte en fazlakatkıda bulunan ülkelerden biri olarak içinde bulunduğu durumun kamufinansmanında halen karşılaştığımız gerginliğe sonsuza kadar dayanacakdurumda olmayacağını anlamaları gerekiyor."
Fillon'un yorumuna benzer bir açıklama Almanya'dan geldi.
Fransız bakan krizden çıkabilmek için gerçek bir ortak strateji belirlenmesi çağırısında bulundu.
"Şirketlerimizbirkaç çok önemli konuya Avrupa'nın cevabının ne olacağını bekliyor"diye konuşan Fillon bu konular arasında çevre dostu gelişim ile kimyave elektronik sektörlerine yardım edilmesi olduğunu belirtti.
Bakan Fillon, Komisyon'un gelecekte büyük bir yatırım politikası başlatmasının yaşamsal önemini de vurguladı.
AB bütçe gözden geçirmeleri 2010'da başlıyor2010'da Avrupa'dahükümetler birliğin 133 milyar euroluk yıllık bütçesini yenilemesürecine gidecekler. Gözden geçirmenin uzun vadeli bütçe döneminin2013'de sona ermesiyle birlikte yapılması daha önce karara bağlanmıştı.
Fransa'nınkamu borcunun bu yıl GYİH'nın yüzde 7,5'i olması bekleniyor. AB'ninkredi sağlama limitinin iki katından daha yüksek. Yine u yıl, ekonomikdurgunluk nedeniyle vergi gelirinde azalmalar ve teşvik tedbirleriyleilgili harcamalar artış gösterdi.
İlkçeyrekte 1,4 trilyon euroya ulaşan kamu borcunun yıl sonuna kadarGSYİH'sının yüzde 77'sine ve 2012 sonunda da yüzde 88'ine yükselmesibekleniyor.
Bütçeaçığı sınırlamalarına ilişkin normal kurallar hükümetlerin felceuğrayan mali sistemleri kurtarma çabaları nedeniyle askıya alındı.
FransaCumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy kriz döneminde ekonominin zarargörmemesini sağlamaya yönelik normal sınırlamaların belirlenmesine enfazla destek verenlerden biri.
AncakFillon G20 grubuna dahil on en varlıklı ülkende borçların ciddiboyutlara çıktığı uyarısında bulunarak 2008'de GSYİH'nin yüzde 78'iolan borç rakamlarının bu yıl yüzde 100'e yaklaştığını kaydetti.
"AByetkililerinin ve üye devletlerin Avrupa'yı borçlar girdabındankoruyacak kamu finansmanın yeniden şekillendirilmesine yönelik ortakbir program geliştirmeleri artık kaçınılmaz hale geldi."
Fillon,Fransa ve Almanya AB'nün dümeninde oturan iki büyük devlet olarakekonominin ayağa kaldırılması için farklılıklarının üstesindengelmeleri gerektiğini söyledi.
Arka plan:Avrupa Komisyonu Eylül 2007'de birliğin önümüzdeki yıllardaki bütçesine ilişkin halkla istişareler başlattı.
2007'de€126,5 milyar olduğu belirtilen yıllık harcamaların miktarı, yapısı veönceliklerine 2007-2013 döneminde yürürlükte olan ve 2006'da uzun sürentartışmalar sonucunda kabul edilen Mali Çerçeveler yön veriyor.
Aynızamanda devlet ve hükümet başkanları 2008-2009'da bütçe gözdengeçirmesi üzerine vardıkları mutabakatta politika önceliklerini dedeğerlendirmeye aldılar.
Bugözden geçirmede en çok tepki uyandıran konu halen bütçenin yüzde44'ünün (€55 milyar) ayrıldığı tarım teşvikleri. Ortak Tarım Politikası(CAP) Kasım 2007-2008 sonu aralığında incelemeye tabi tutuldu vebütçede CAP'a ayrılan miktarın 2013 yılına kadar yüzde 32 oranındaazaltılması kararlaştırıldı.
ABdönem başkanı İsveç altı aylık icraat süresince birlik bütçesininyeniden gözden geçirilerek düzeltilmesine yönelik görüşmeleri başlattı.Anlaşmaya varılması halinde AB'nin yeni finans çerçevesi 2014-2021dönemini kapsayacak.