Fransa'da emeklilik reformu protestoları: Bordeaux belediye binası kapısı ateşe verildi

Fransa'da emeklilik reformu protestoları: Bordeaux belediye binası kapısı ateşe verildi

Fransa'da emeklilik reformu karşıtı protestolarda polis ve bazı göstericiler arasında arbede yaşandı. Sendikaların açıklamasına göre, eylemlere 3,5 milyon kişi katılırken Bordeaux şehrinde protestocular belediye binası kapısını ateşe verdi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, hükümet emeklilik yaşını yükselten yasadan geri adım atmazken Fransa'da emeklilik reformu karşıtları Paris, Lille, Rouen gibi kentlerde gösteriler düzenliyor.

Tansiyonun düşmediği eylemlerde pek çok şehirde polis ve protestocular arasında arbede yaşanıyor. Güneybatıdaki Bordeaux kentinde belediye binasının ön kapısı ateşe verilirken, Paris'te polis ve protestocu grupları gece geç saatlere kadar çatıştı.

Ülkenin önde gelen işçi ve öğrenci sendikaları, yaptıkları ortak açıklamada, reforma karşı hafta sonu ve 28 Mart Salı günü gösteriler düzenleme ve salı günü greve gitme çağrısında bulundu.

172 kişi gözaltına alındı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yerel basına yaptığı açıklamada, gösterilerde en az 172 kişinin gözaltına alındığını, 149 polis ve jandarmanın yaralandığını belirtti.

Darmanin, ülke genelinde 140 yangın söndürüldüğünü ve Paris'te 50 yangının sürdüğünü kaydetti.

Başbakan Elisabeth Borne, Twitter'dan yaptığı açıklamada, gösterilerde meydana gelen şiddet ve tahribatın "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.