Fransa'nın ulusal gününde Nice'te terör saldırısı: En az 84 kişi öldü!

Fransa'nın ulusal gününde Nice'te terör saldırısı: En az 84 kişi öldü!

Fransa'nın turistik bölgesi Nice'te Fransız İhtilali'nin ilk kıvılcımı sayılan Bastille Günü kutlamaları sırasında bir kamyonun kalabalığın arasına girdiği terör saldırısında 10'u çocuk olmak üzere en az 84 kişi hayatını kaybetti, en az 202 kişi de yaralandı. Fransız yetkililer, saldırıyı gerçekleştiren kamyon şoförünün öldürüldüğünü açıkladı. Fransız polisi saldırganın 31 yaşında, Tunus kökenli Muhammed Lahouaiej Bouhel olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırısı sonra yaptığı açıklamada olağanüstü hâlin 3 ay daha uzatılacağını ifade etti. Ayrıca Hollande operasyonların 10 bin askerle devam edeceğini belirterek, "Irak'ta ve Suriye'de bize saldıranlara saldırmaya devam edeceğiz" dedi. Fransız polisine göre, bu saldırgan kendi kendine radikalleşen ve 'yalnız kurt' diye tabir edilen kişilerden olabileceğini söyledi. 

 

90 kilometre hızla kalabalığa daldı

 

Fransa'nın Nice kentinin ünlü caddesi "Promenade Des Anglais" de toplanan kalabalığın üstüne kamyonla saldırı gerçekleştirildi. Yerel saatle 22.30'da kalabalığın arasına dalan beyaz renkli kamyonun daha fazla kişiyi öldürmek amacıyla zigzag çizerek ilerlediği aktarılırken, şoförün özellikle aileleri hedef aldığı kaydedildi. 15 metre uzunluğundaki kamyonun saatte 90 kilometre hızla kalabalığın arasına daldığı ve 2 kilometre ilerlediği ifade ediliyor. Görgü tanıkları, kamyondan kalabalığın üzerine ateş açıldığını ifade ediyor.

Nice polisi ikinci saldırgan ihtimaline karşılık, kentte önlemleri artırdı. Paris'teki Bastille Günü kutlamalarının ardıddan Avignon'a giden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, programını iptal ederek güvenlik toplantısına katılmak üzere başkente döndü. François Hollande günün ilk saatlerinde İçişleri Bakanlığı'ndaki Kriz Merkezi'nde ülkenin üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geldi.

 

Türkiye'deki "Fransa Milli Günü" kutlamaları güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edilmişti

 

Fransa'nın Türkiye'deki misyonlarınca düzenlenmesi planlanan 14 Temmuz "Fransa Milli Günü" kutlamaları güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edilmiş ve Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu da ikinci bir emre kadar kapatılmıştı.

Son saldırının düzenlendiği Nice, 10 Haziran -10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda maçların oynandığı kentlerden biriydi.

 

Rehine iddiası

 

Havai fişek kutlamalarının yapıldığı sırada gerçekleştirilen terör saldırısında rehine vakasının da meydana geldiği iddia edildi ancak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve rehine vakasının yaşanmadığını ifade etti

 

Hollande: Olağanüstü hâl 3 ay daha uzatıldı

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nice'te Fransız İhtilali'nin ilk kıvılcımı sayılan Bastille Günü kutlamaları sırasında bir kamyonun kalabalığın arasına girdiği terör saldırısından sonra olağanüstü halin 3 ay daha devam edeceğinin duyurdu. Hollande, "Irak'ta ve Suriye'de bize saldıranlara saldırmaya devam edeceğiz, hem de yuvalarında. Ulusal güvenlik toplantısında yeni önlemler alacağız" diye konuştu. 

 

Saldırgan 31 yaşında, Tunus kökenli

 

Fransız polisi saldırganın Tunus asıllı Fransız vatandaşı, 31 yaşındaki Muhammed Lahouaiej Bouhel olduğunu açıkladı. Saldırganın Nice'te yaşadığı öğrenildi. Saldırganın daha önce şiddet eğilimi ve silah bulundurmaktan poliste kaydı olduğu öğrenildi.

 

Yerel medya: Kamyonda silah ve el bombaları bulundu 

 

Yerel medya Nice Matin, saldırıda yaralandan 50’nin durumunun ağır olduğunu söyledi. Gazete, polisin saldırının gerçekleştirildiği kamyonda silah ve el bombaları da bulunduğunu aktardı.