Fransa'da çalışma yasası protestoları sürüyor; polis müdahalesinde 12 kişi yaralandı

Fransa'da çalışma yasası protestoları sürüyor; polis müdahalesinde 12 kişi yaralandı

Fransa genelinde 200 bine yakın kişi yeni çalışma yasasına karşı yürüdü. Paris ve Nantes'daki gösterilerde polisin göstericilere ve gazetecilere sert müdahalede bulunduğu, bazı göstericilerin yaralandığı gözlemlendi.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT’nin, başta Paris ve Nantes olmak üzere tüm ülkede 13. kez düzenlediği çalışma yasası karşıtı gösterilere polis sert müdahalede bulundu, çok sayıda gösterici yaralandı.  CGT gösterilere yaklaşık 200 bin kişinin yürüdüğünü belirtirken Polis kaynakları gösterilere 78 bin kişinin katıldığını açıkladı. Polise göre, gösterilerde biri gazeteci 12 kişi yaralandı. Polisin göstericilere ve gazetecilere yönelik müdahalesi sırasında birçok göstericinin yüzünden, kolundan ve bacağından yaralandığı gözlemlendi.

Ülkede çalışma yasasının ilk tartışılmaya başladığı tarih marttan bu yana 13 kere ülke çapında yapılan eylemlerde hükümete tasarıyı iptal etmesi yada bazı maddeleri değiştirmesi çağrısı yapılmıştı. Ancak sendikalar şu an, resmen Meclisten geçen yasanın tamamen çekilmesini talep ediyor. Fransa’da yoğun tartışmalara neden olan yasa ülkede yoğun bir grev ve protesto dalgasına neden olmuştu. 

Lise öğrencileri, demiryolu işçileri ve birçok sektör çalışanının mart ayında başlayan protestolarına rağmen yasa, 21 Temmuz'da Fransa Parlamentosunda onaylanmış, 8 Ağustos'ta yürürlüğe girmişti.

 

Blood, smoke and explosions - police battle labor reform protesters in Paris#manif15sept #ParisProtest pic.twitter.com/C346EplUbc

— IN THE NOW (@IntheNow_tweet) 15 Eylül 2016

 

5 maddede Fransız çalışma yasası

 

- Şirketler düzeyinde daha fazla karar hakkı: Düzenleme, şirket yönetimlerinin İşyeri İşçi Temsilciliği ile pazarlık alanını genişletiyor. Başta çalışma süreleri olmak üzere şirket bazında yapılan anlaşmalar tüm sektör için imzalanan toplu sözleşmelerden öncelikli olabilecek. Şirketlerin böylece koşullara daha iyi adapte olabileceği savunuluyor. Karşıtlar ise sosyal damping uyarısında bulunuyor. - Çalışma süresi: Fransız Solu açısından önemli 35 saatlik çalışma haftasına dokunulmuyor. Ancak çalışma süresinde esneklikler kolaylaştırılıyor. Mesai saatlerine yapılacak ödeme, toplu sözleşmelerden bağımsız olarak her şirket kendi bünyesinde bağımsız olarak belirlenebilecek. 

- Ekonomik gerekçelerle işten çıkarma: Düzenleme şirketlerin hangi koşullarda çalışanların işine son verebileceğine dair yer yer yeni kurallar getiriyor. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak belli bir zaman diliminde siparişlerin ya da cironun azalması işten çıkarma gerekçesi sayılabilecek. Düzenlemeyi eleştirenler işten çıkarmaların kolaylaşabileceğini savunuyor.

- "Gençlik garantisi"nin kapsamı genişletiliyor: İşsiz, çıraklık ya da staj yeri bulamamış, üniversiteye giremeyen gençler 2017'den itibaren destek talep etme hakkına sahip olacak. Söz konusu yardım şimdiye kadar yaygın şekilde sunulmuyordu.

- Kapatabilme hakkı: Düzenlemeyle iş yasasına "kapatabilme hakkı" adı verilen yeni bir prensip ekleniyor. Buna göre personel çalışmadığı süre boyunca ya da boş zamanında işle ilgili e-posta yazışmalarını takip etmek zorunda değil. Prensibin uygulama koşulları ya işveren tarafından belirlenecek ya da İşyeri İşçi Temsilciliği ile müzakere edilerek netleştirilecek.