Fransa'da 'Sarı Yelekler' dördüncü haftada da sokaktaydı; 1000'e yakın gözaltı, 118 yaralı!

Fransa'da 'Sarı Yelekler' dördüncü haftada da sokaktaydı; 1000'e yakın gözaltı, 118 yaralı!

T24 Haber Merkezi

68 öğrenci hareketlerinin çıkış noktası Paris, yaklaşık bir aydır ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerine sahne oluyor. 17 Kasım’da akaryakıta getirilen vergilere karşı taşrada yaşayan Fransızlar tarafından başlatılan, daha sonra kent merkezlerine yayılarak hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemler dördüncü haftasında da polisin sert müdahalesine ve şiddt olaylarına sahne oldu. 

Cumartesi günü düzenlenen protestolara katılım, geçtiğimiz üç hafta sonuyla karşılaştırıldığında daha düşüktü. Resmi rakamlara göre Paris kent merkezinde katılım 10 bin civarındayken ülke genelinde 125 bin kişinin eylemlere katıldığı açıklandı. Protestolar için  ülke çapında 90 bin, Paris'te ise 8 bine yakın polis görevlendirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ylemlerde çıkan olaylarda 974 kişinin gözaltına alındığını ve 17'si polis 118 kişinin yaralandığını açıkladı. Castaner, gerekli görüldüğü takdirde Fransa genelinde geniş güvenlik önlemlerinin pazar günü de devam edeceğini duyurdu. 

Paris'te hayat durdu

Eylemler nedeniyle Champs-Elysees'deki mağaza ve restoranlar kepenklerini indirdi. Eylem yapılacağı düşünülen bölgelerdeki mağazalar çelik ve ahşap malzemelerle korumaya alındı.

Gösteriler sebebiyle Champs-Elysees yakınlarındaki müzeler de kapatılırken Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programlar iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Ligi'nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında bugün başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi ve geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da ziyarete kapalı tutuldu.

Eylemler nedeniyle 30 civarındaki metro durağı da hizmet veremedi.