Gafları ve sansasyonel söylemleriyle: Britanya'nın yeni başbakanı Boris Johnson

Gafları ve sansasyonel söylemleriyle: Britanya'nın yeni başbakanı Boris Johnson

Britanya’da Başbakan Theresa May’in görevi bırakmasıyla Boris Johnson’ın başbakanlık görevine başlaması bekleniyor. Gazetecilik, Londra belediye başkanlığı, dışişleri bakanlığı gibi görevlerden sonra Britanya’nın başbakanı olacak Johnson, yıllar içinde bazen güldüren bazen de tartışılan gündemler yarattı.

Olimpiyatlara hava yoluyla katılmak isterken asılı kalması gibi komik anlardan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için düzenlenmiş ‘küfürlü’ şiir yarışmasında birinci olması gibi tartışmalı olaylara kadar Boris Johnson’ın ‘sansasyonel’ anılarını derledik.

1987- Times’dan nasıl kovuldu?

Siyasi kariyerinden önce gazetecilik yapan Boris Johnson, köklü İngiliz gazete The Times’dan Kral 2. Edward hakkında yazdığı bir haberde bilgi ‘uydurması’ sebebiyle kovuldu. Yaşananları daha sonra anlatan Johnson, Kral Edward’ın Rose Sarayı’nın bulunması hakkında yapacağı haberde kral hakkında daha çok bilgiye sahip olmak istediği bu sebeple tarihçi olan vaftiz babasına danıştığını söyledi. “Sorun şu ki makalemde bir yerlerde Colin’in 2. Edward ile Piers Gaveston’un Rose Sarayı’nda takıldıklarını söylediğini aktarmıştım” diyen Johnson ekledi: “Anlaşıldı k saray, Gaveston’un öldürülmesinden 13 yıl sonra inşa edilmiş”

1990- Bir gazeteci Johnson’dan hâlâ özür bekliyor

Johnson’la ilgili başbakanlık yarışındayken tekrar gündeme gelen bir olay ise, 1990 yılının yazında bir gazeteciyi dövmek isteyen arkadaşına telefonda önerilerde bulunduğu 21 dakikalık ses kaydı. Johnson, kayıtlarda arkadaşına, gazeteci Stuart Collier hakkında daha fazla bilgi bulacağını söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Collier, başbakan olma yolundaki Johnson hakkında, “Hâlâ özür bekliyorum” demişti.

2002- Eşcinsellik ve çok eşlilik karşılaştırması

Johnson, "Friends, Voters , Countrymen" (Arkadaşlar, Seçmenler, Vatandaşlar) isimli kitabında eşcinsellik ve çokeşliliği karşılaştırarak şu ifadeleri kullandı: “Eğer eşcinsel evlilik tamamsa (ki bu konuda şüpheliydim) o zaman prensipte iki erkek gibi üç erkeğin birlikteliğinde de sorun yok hatta üç erkek ve bir köpeğin de”

2006- "Müslüman ülkeler İslam yüzünden geri kalıyor"

Johnson'ın Roma İmparatorluğu'ndan bahsettiği "The Dream of Rome" (Roma Rüyası) isimli kitabının bazı basımlarında bulunan ek bölümde "İslam bir sebepten dolayı Müslüman ülkelerde gelişimi engelledi" ifadeleri yer aldı. "Sonra da Müslümanlar geldi" başlıklı makalede Johnson Müslüman ülkelerde "burjuva sınıfının, liberal kapitalizmin ve demokrasinin yaygınlaşması olmadığını" iddia etti ve bunun İslam kaynaklı olduğunu savundu.

2007- Hillary Clinton’a: “Akıl hastanesindeki sadist bir hemşire gibi”

Johnson, 2007’de yazdığı bir makalede Hillary Clinton’ı “Boyalı sarı saçları, rujlu dudakları ve buz gibi mavi bir bakışı var: Akıl hastanesindeki sadist bir hemşire gibi” sözleriyle tanımladı. Makalesinin devamında Clinton’ın ABD Başkanı olmasını desteklediğini söylese de, Clinton’ın ‘siyasette karşı olduğu her şeyi temsil ettiğini’ söyledi.

2012- Belediye başkanı havada asılı kaldı

2012’de Londra’da gerçekleşen Olimpiyatlar’da belediye başkanı Boris Johnson’dı. Johnson olimpiyat törenine etkileyici bir giriş yapmak istedi. Bir ipe takılı şekilde havadan meydana inen Johnson bir anda asılı kaldı. Bir süre havada mahsur kalan belediye başkanının “İyi gidiyor, her şey planlandı” sözleri akılda kaldı.

2013- “Üniversiteye giden Malezyalı kadınlar koca bulmalı”

Johnson’ın ilk ve son olmayan cinsiyetçi söylemlerinden biri Malezyalı kadınlara yönelikti. Malezya Başbakanı’nın kadınların eğitiminde gelişme kaydettiklerini anlattığı konuşmasını bölen Johnson, kadın öğrencilerin evlenecek birini bulmaları gerektiğini söyledi.

2015- Harry Potter’ın Dobby karakteri

Johnson yine bir köşe yazısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Harry Potter film serisinden Dobby ev cini karakterine benzetti.

2015- Ragbi maçında 10 yaşındaki bir çocuğu devirdi

Johnson, Japonya’da katıldığı bir ragbi turnuvasında sahada 10 yaşında bir çocuğu yere devirdi. Londra Belediye Başkanı Johnson, daha sonra maç sırasında devirdiği çocuktan özür diledi.

2016- “Erdoğan’a hakaret” temalı şiir yarışmasında birinci: Johnson

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da bir karikatüristin kendisine hakaret ettiğini söylemesi üzerine İngiliz The Spectator dergisi, Erdoğan’a hakaret temalı bir şiir yarışması düzenledi. Britanya’nın Dışişleri Bakanı seçilmesinden iki ay önce yarışmaya katılan Boris Johnson, birinci seçildi. Johnson, yarışmadan bin pound kazandı.

2018- “Müslüman kadınlar ‘posta kutusuna’ benziyor”

Johnson’ın tepki çeken bir başka söylemi de burka giyen Müslüman kadınlara yönelik oldu. Telegraph gazetesindeki köşe yazısında burkaların ‘baskıcı’ olduğunu söyleyen Johnson, burka giyinen kadınların ‘banka soyguncularına’ ya da ‘posta kutularına’ benzediğini söyledi. Johnson, “İnsanların posta kutusu gibi görünerek gezmesi tam anlamıyla saçmalık” ifadelerini kullandı. 

2019- Komşuları Johnson'ın evinden kavga sesleri duydu

Başbakanlık yarışı sürecine girdiğinde komşularının Johnson'ın evinden duydukları şiddetli kavga sesleri gündem oldu. Komşuları, Johnson'ın sevgilisi Carrie Symonds'la kavga seslerini kayda alarak The Guardian'a verdi. Kayıtlarda, çığlık sesleri ve bir yere vurma sesleri duyuluyordu. Johnson kavgaya dair iddiaları yanıtlamayı reddederken, ikilinin bahçelerindeki mutlu anlarına ait bir fotoğraf sızdı. Fotoğrafı kimin sızdırdığı bilinmiyor.