Eski Galatasaray başkanı Duygun Yarsuvat hayatını kaybetti

Eski Galatasaray başkanı Duygun Yarsuvat hayatını kaybetti

Galatasaray eski başkanı Duygun Yarsuvat, 84 yaşında yaşamını yitirdi.

Duygun Yarsuvat, 2020 yılının son dönemlerinde Koronavirüs'e yakalanmış ve bir süre hastanede tedavi görmüştü.

O dönem yaklaşık 1 hafta hastanede Koronavirüs tedavisi gören Duygun Yarsuvat, sürecin devamında durumunun ağırlaşması sebebiyle entübe edilerek yoğun bakıma alınmıştı.

Duygun Yarsuvat daha sonra doktorların olumlu görüş vermesinin ardından taburcu edilmişti.

Duygun Yarsuvat kimdir?

Profesör Dr. Duygun Yarsuvat, 18 Ağustos 1937 tarihinde İstanbul’da doğmuştur.

Orta öğrenimini İstanbul, Galatasaray Lisesi’nde (1948-1957) tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1961 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne asistan olarak atanmıştır. Lisansüstü eğitim çalışmalarına İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başlamış, 1964 yılında Belçika’da Brüksel Kitle İletişim Araçları Enstitüsü; 1966 yılında Amerika’da Princeton Üniversitesi’nde devam etmiştir. 1966 yılında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hürriyeti ve İlgili Ceza Hükümleri” başlıklı teziyle “hukuk doktoru” ünvanını almıştır. 1971 yılında ise aynı Üniversitede “Trafik Suçları Kriminolojisi” isimli Doçentlik tezi, jüri tarafından ittifakla kabul edilerek “doçentlik” payesine yükseltilmiştir. 1978 yılında “Çalışma Ceza Hukuku” başlıklı profesörlük tezi İstanbul Üniversitesi tarafından kabul edilerek, “profesör” ünvanına sahip kılınmıştır.

1967 yılında Amerika’da Columbia Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Hukuk Mastırı; 1978 yılında da İsviçre’de Cenevre Uluslararası Çalışma Örgütü kapsamında sürdürmüştür.

1971-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevi süresince Ceza Hukuku, Kriminoloji ve Ceza Usul Hukuku alanlarında dersler vermiştir. Verdiği dersler arasında, kriminoloji, ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukukuna ek olarak insan hakları hukuku, fikri mülkiyet hukuku, basın hukuku ve bilişim hukuku yer almaktadır. 1983 ve 1986 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde konuk profesör olarak Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku alanlarında ders vermiştir. 1997 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeliği görevine başlamış, 2008 yılına kadar kesintisiz Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku derslerini bu Üniversitede sürdürmüştür.

Profesör Yarsuvat, 1987-1988 ve 1996-1997 yılları arasında Türk Ceza Kanunu Hazırlama Komisyonu’nda üyelik yapmıştır. 1988 ve 1992 yılları arasında Avrupa Konseyi Suç Sorunları Komitesi’nde Bilimsel Kriminolojik Konseyi’ne seçilmiş ve bu komitenin 4 yıl üyeliğini yapmıştır.

Akademik çalışmaları yanında Duygun Yarsuvat idari görevler de yüklenmiş, 1983-1997 yılları arasında İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi Senato Üyesi, Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmüştür.

1997 yılında Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini üstlenmiştir. 2001-2004 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Profesör Yarsuvat, 2004 yılında Galatasaray Üniversitesi’ne Rektör seçilmiştir (2004-2008).

Profesör Yarsuvat, içinde bulunduğumuz yıla kadar Türk Ceza Hukuku Derneği’nde kurucu üye; Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nde ise Yönetim Kurulu üyesi sıfatlarını haizdir.

Profesör Yarsuvat halen Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans ve lisansüstü öğrencilere ceza muhakemesi ve ceza hukuku dersleri vermektedir. Profesör Dr. Duygun Yarsuvat’ın birden fazla bilimsel kitabı, onlarca Türkçe, Fransızca, İngilizce makaleleri bulunmaktadır.

“Association Internationale des Criminologues de Langue Française”, “Association International de Droit Penal (AIDP)”, “Fondation Internationale Pénale et Pénitentiaire”, Türk Ceza Hukuku Derneği isimli kuruluşların üyesi bulunmaktadır.

Hukuk

Akademik çalışmaları yanında idari görevler de yüklendi; 1983-1997 yılları arasında İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi Senato Üyesi, Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.

1997 Galatasaray Üniversitesi'ne geçti. 2001-2004 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. Erdoğan Teziç'in YÖK başkanlığına atanması üzerine 1 ay kadar vekaleten üstlendiği Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne 2004 yılında atandı ve bu görevini 2008 yılına kadar sürdürdü.

2010 yılı sonunda İstanbul Barosu tarafından Türkiye Barolar Birliği delegeliğine seçildi.

Galatasaray Spor Kulübü

2 Ekim'de Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı seçimlerine aday oldu. 25 Ekim 2014 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulda 1777 oy alarak rakibi Alp Yalman'a 211 oy fark atarak 35. Galatasaray SK başkanı olmuştur. Galatasaray Spor Kulübü tarihinde en yaşlı seçilmiş başkan olarak kulüp tarihine geçmiştir.

AYRINTILAR GELİYOR...