Gazeteci Zehra Doğan’a Nusaybin’i anlattığı resmini sosyal medyadan paylaşmaktan ceza!

Gazeteci Zehra Doğan’a Nusaybin’i anlattığı resmini sosyal medyadan paylaşmaktan ceza!

Gazeteci ve ressam Zehra Doğan’a, sokağa çıkma yasağı döneminde Mardin, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Doğan, Twitter hesabından, hapis cezasına gerekçe gösterilen resmini “‘Yıkık binalara neden Türk bayraklı bu resmi yaptın’ diye 2 yıl 10 ay hapis aldım.  Oysa bu fotoğrafı çeken onlardı. Ben sadece resmettim.” notuyla paylaştı.

"Yıkık binalara neden türk bayraklı bu resmi yaptın" diye 2 yıl 10 ay hapis aldım. Oysa bu fotoğrafı çeken onlardı. Ben sadece resmettim.. pic.twitter.com/kaMPA8Zbb5

— Zehradogan (@zehradoganjinha) 5 Mart 2017

Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Mart’ta görülen duruşmada savunma yapan Doğan, şunları söyledi: “Yapmış olduğum paylaşımlarda yorum yoktur. Sadece habere dayalı paylaşımlardır.”

Avukatı Aslı Pasinli de “Müvekkilim gazeteci ve güzel sanatlar mezunudur. Yaptığı çizimlere yorum yapılmadan paylaşılmıştır” dedi. Avukat Şiraz Baran da Doğan’ın gazeteci olarak Nusaybin’de bulunduğunu söyledi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Doğan’ın, “örgüt üyeliği”nden beraatına karar verirken, 21 Aralık 2015 – 9 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve 22 Aralık 2015 tarihinde Nusaybin’de 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına hükmetti.

Zehra Doğan'ın resmettiği görüntünün orjinali

Ne olmuştu?

 

Bianet’te yer alan habere göre, JİNHA editörü Zehra Doğan, gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası" ile suçlanarak Mardin, Nusaybin’de 23 Temmuz 2016’da tutuklandı.

4.5 aydır Mardin E Tipi Cezaevi’nde tutulan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Mahkeme Doğan’ın “örgüt üyeliği” iddiasından beraatına, “örgüt propagandası” suçundan tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Türkiye'nin ilk ve tek kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı (JİNHA) da 29 Ekim 2016'da 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmıştı.

 

Zehra Doğan kimdir?

 

1989 doğumlu. Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu. JİNHA'da ajansın kurulduğu yıl olan 2012'den kapatılana dek muhabir ve editör olarak çalıştı.

Doğan 24 Temmuz 2015'te çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının başladığı zamandan beri, Mardin ve civarında görev yaptı.

Şengal'de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı "Ezidi Kadınların Çığlığı" haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü.