Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Gaziantep’te 275 firma depremden sonra faaliyete başlayamadı, 250 firma ise yarı zamanlı olarak faaliyet yürütüyor.
Gazete Duvar’dan Cihat Öztürk’ün haberine göre, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini belirtti.
Yıldırım, şehirdeki ticaretin durma noktasına geldiğini ifade ederek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Gaziantep özelinde Nurdağı ve İslahiye esnafının bütün iş yerleri yıkıldı. Gaziantep merkezi, depremi yıkım olarak çok yaşamadıysa da organize sanayi bölgesinde makine kırılmaları oldu. Esnaf olarak baktığımızda çok net söyleyebilirim ki, ticaretimiz durdu. Çünkü biz bölgeyle ticaret yapan bir iliz. Hatay, Maraş, Kilis, Urfa, Adıyaman, Malatya ile ticaretimiz vardı. Bu illerle olan ticaretimiz şu an durmuş durumda. Beş ille birlikte Gaziantep’in iki ilçesi için ödemeler altı aylığına ertelendi. Gaziantep merkezi için böyle bir karar alınmaması büyük bir hata. Ayrıca altı ay sonra da esnafın bu ödemeleri yapabilmesi mümkün değil. Ertelemenin yanında 24 ay da vade yapılmalıydı. İnsanların ay ay sonra ödeme imkanı sıfır. Esnafa verilen kredilerde faiz oranları düşürülmeli. Gaziantep’te istihdamın korunması için bu bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanması gerekiyor.”