Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin açıkladığı 2018 yılı faaliyet raporu, Gaziantep’in ülkenin en borçlu belediyeleri arasında olduğunu ortaya çıkardı. Büyükşehir Belediyesinin 1 milyar 400 milyon lira borcu olduğu, bu borcun neredeyse tamamının bankalardan alınan kredilerle oluştuğu ve son 4 sene içinde 400 milyon lira kredi faizi ödendiği basına yansıyan bilgiler arasındaydı. Şehrin en işlek bölgelerinden Balıklı Parkı ve Gaziler Caddesi’nde konuşulan Antep halkı; harcanan paranın nereye gittiğini bilmediklerini, borcun yine kendi ceplerinden çıkacağını söyledi.
Evrensel'den Deniz Kar ve Hüseyin Kaşısarı'nın haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Yılmaz Kireç borcun tamamına yakının Fatma Şahin döneminde yapıldığını söyledi.
Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında borç üzerine çıkan tartışmada söz alan CHP’li Yılmaz Kireç, Gaziantep’in borç batağında olduğunu, belediye şirketlerinin kökünün zarar haline geldiğini belirtmişti. Durumun detaylarını öğrenmek için konuştuğumuz Şahinbey ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Kireç, borcun tamamına yakınının Fatma Şahin döneminde gerçekleştiğini söyledi. 2002’den 2013’e kadar geçen sürede yaklaşık 200 milyon lira borç olduğunu, 2013’te açıklanan borcun 379 milyon liraya çıktığını, Fatma Şahin’in gelmesinin ardından borcun katlandığını ve 2018’e gelindiğinde 1 milyar 400 milyon liraya vardığını belirtti.
Borcun neredeyse tamamının banka kredilerinden oluştuğunu söyleyen Kireç, “Belediyenin iş ve işlemleri için kullandık diyorlar; yapılan yollarla ilgili, ihalelerle ilgili kullanıldığı söyleniyor ama detaylarına ulaşamadık” dedi. Kireç “Tasarruf tedbirlerinden dolayı daire başkanlıklarını 28’den 18’e düşürelim dediler, 98 tane müdürlüğü 68-69 civarına düşürdüklerini söylediler fakat göremiyoruz. 4-5 kişi bir adama hizmet ediyor” ifadelerini kullandı.
Tasarruf tedbirleri alan bir belediyenin bütün kiralık taşıtları iade etmesi gerektiğini söyleyen Kireç, “Belediye başkanı dışında herkes kendi arabasına binsin gelsin, tramvaya binsin. Belediyenin iş ve işlemleri için belediyenin arabasını kullanabilir ama her yere belediyenin aracını kullanarak, şoförle birlikte gitmesini doğru bulmuyorum, bunu tekrar gündeme getireceğim” dedi. Daire başkanlarının ve başkan yardımcılarının hepsine kiralık araç tahsis edildiğini belirten Kireç bununla ilgili soru önergesi vereceğini de sözlerine ekledi.
Belediyenin, borcu ödeyebilmek için, bina ve arsa satışı yaptığını ifade eden Kireç kamu arazilerinin ihale yoluyla özel şirketlere açıldığını fakat inşaat sektörü durgun olduğu için arsa satışlarının da yapılamayacağını belirtti. Borcun kapatılabileceğinin zorluğuna dikkat çeken Kireç “Tasarruf tedbirleri alırsan, kaynakları verimli ve etkin kullanırsan, ihaleleri şeffaf yaparsan belediyenin borcu olmaz, olan borç da kendi kaynakları tarafından ödenir” dedi.