"Yazılımcıları Türkiye'de ancak esnek çalıştırarak, sosyal ortam sağlayarak ve endüstriyel kültürü iyileştirerek tutabiliriz"

"Yazılımcıları Türkiye'de ancak esnek çalıştırarak, sosyal ortam sağlayarak ve endüstriyel kültürü iyileştirerek tutabiliriz"

Türkiye Ar-Ge'de ve teknolojide neden geride kaldı? Türkiye'den neden küresel çapta e-ticaret girişimleri çıkmıyor? Yazılımcılar Türkiye'yi neden terk ediyor?

Kron Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, Barış Soydan'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye'den beyin göçlerinin arttığı son dönemde yazılımcıların da Türkiye'yi terk etmesine ilişkin konuşan Yenel, yazılımcıların esnek çalışma saatleri ve sosyal ortama önem verdiklerini söyledi. Yenel, "Yazılımcıları Türkiye'de ancak esnek çalıştırarak, sosyal ortam sağlayarak ve endüstriyel kültürü iyileştirerek tutabiliriz" dedi. 

Yenel, "Yazılımcılarımıza sorduğumuzda Türkiye'den göç etme nedenlerinden biri olarak çocuklarının gelecekleri konusunda kaygılı olduklarını dile getiriyorlar. Türkiye'deki eğitim sistemi ve iş bulma imkanı konusunda da kaygılar. Bunun dışında mesleki anlamda kendilerini geliştirmek için tercih ediyorlar ve yurt dışında yaşama tecrübesi de onları cezbediyor" diye konuştu.  

Türkiye'deki eğitim sistemini eleştiren Yenel, "Yaklaşık 20-30 yıldır Türkiye'den özellikle mühendislik alanında yeterli kalite sağlanamıyor. Bunda okul kapasitelerinin ve eğitim kalitesinin yetersizliği öne çıkıyor. Türkiye'deki eğitim sistemi ilk ve orta öğretimden başlayarak değişmeli" yorumunu yaptı.

Yenel, Türkiye'nin Ar-Ge konusunda geri kaldığını ifade ederek "Türkiye’de hem ağır sanayi hem yazılım sanayi kullanmak istiyorlar. Bu şekilde bir Ar-Ge merkezi kuramazsınız" dedi.