Göğüs dikleştirme ameliyatı riskli mi?

Göğüs dikleştirme ameliyatı riskli mi?

İLANDIR

 

Kadın görünümünün en önemli unsurlarından biri hiç tartışmasız bir şekilde memeler olunca memelerinin nasıl göründüğü kadınlar için en önemli konulardan biri haline gelir. Meme yapısı ve görünümü her kadında kendine özgü olsa da evrensel güzellik anlayışı memelerin dik, dolgun ve şekilli olması gerektiğinin altını çizer. Bu nedenle pek çok daha daha dik, daha diri, daha büyük ya da estetik açıdan daha iyi görünen memelere sahip olmak için çözümü meme estetiğinde ararlar. Op. Dr. Evren İşçi meme dikleştirme ve meme büyütme estetiği başta olmak üzere tüm cerrahi estetik ve medikal estetik prosedürlerdeki başarısı ile görünümüne özen gösteren kadınların başvurduğu ilk adrestir.

Memeler kadın estetiğinin tamamlayıcı unsurları olmasına karşın gebelik, kilodaki değişiklikler, emzirme, yaş alma ve yer çekiminin etkisi gibi pek çok faktörden etkilenirler. Bu faktörlere bağlı olarak hem ciltteki hem meme içi bağ dokulardaki elastik yapının kaybedilmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bunun sonucunda memelerde yumuşama, sarkma ve şekillerini kaybetme gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Memelerin normal olarak kabul edilenden daha büyük olması halinde erken yaşlardan itibaren memelerde sarkma görülebilir. Hatalı sutyen kullanıldığı durumlarda ise  memelerin diriliğini daha erken zamanlarda kaybetmesi söz konusu olabilir.

Normal şartlarda meme başının meme katlantı çizgisinin üzerinde olması gerekir. Meme başının meme katlantı çizgisi ile aynı seviyede ya da bu çizginin altında olduğu durumlarda meme sarkmasından söz edilebilir. Memelerdeki sarkmanın derecesine göre meme başının konumu değişebilir.

Çeşitli nedenlerle farklı seviyelerde sarkma meydana gelen memelerin yeniden dik bir görünüme kavuşturulabilmesi için en etkili yöntem meme dikleştirme ameliyatıdır. Meme dikleştirme estetiği ameliyatı kapsamında meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkarılır ve meme başları olması gereken noktaya taşınır. Memelerin fazla büyük olması halinde fazla meme dokusu çıkarılmakla birlikte memelerin normalden daha küçük olduğu durumlarda silikon protez uygulamasından yararlanılabilir.

Meme dikleştirme ameliyatı ihtiyacı olan ve ameliyata engel bir durumu bulunmayan kadınlara uygulanabilir. Bununla birlikte ameliyat uygunluğu. Konusunda karar her hasta özelinde verilmelidir. Diğer yandan meme dikleştirme ameliyatından elde edilen sonuçların kalıcı olması ve meme dokusunun uzun süre korunmasının sağlanması için eğer hamilelik planlanıyorsa meme dikleştirme ameliyatının doğum ve emzirme süreci sonrasına ertelenmesi gerekir. Ayrıca eğer kişinin kilo fazlası varsa öncelikle ideal kilosuna ya da buna yakın bir kiloya inmesi beklenmelidir.

Meme Dikleştirme Kimlere Yapılır?

Meme dikleştirme estetiği ameliyatı, tıbbi bir zorunluluk dolayısıyla gerekmediği takdirde 18 yaşının üzerindeki kadınlara uygulana bir estetik cerrahi prosedürüdür. Hamilelik ve emzirme dönemine ya da yer çekiminin etkilerine bağlı olarak memelerin dik görünümünü kaybetmesi halinde meme dikleştirme estetiği ameliyatından faydalanılabilir.

Kilosunda sık değişiklikler olan ya da memeleri normalden daha büyük olan kadınlarda memelerin daha erken dönemde sarkması riski bulunur. Bu durumda istenilen görünümün elde edilmesi için en kesin yol meme dikleştirme ameliyatıdır.

Meme dikleştirme ameliyatı aynı zamanda memelerinin boyutu ve görünümü konusunda memnuniyetsizliği olan kişilere de uygulanabilir.

Meme Dikleştirme Nasıl Yapılır?

Mastopeksi olarak da bilinen meme dikleştirme ameliyatı kişi özelinde planlanması ve belirlenen tekniklerle uygulanması gereken bir cerrahi prosedürdür. Hastanın memelerinin küçük olması halinde silikon protezler kullanılabilir. Memelerin büyük olduğu durumlarda ise meme dokusu çıkarılarak daha dik bir görünüm elde edilebilir. Meme dikleştirme ameliyatı gereklilik halinde memeler arasındaki asimetrinin giderilmesi amacıyla da tercih edilebilir.

Meme dikleştirme ameliyatı yapılacak hasta detaylı bir şekilde muayene edilerek meme dokusu, memelerindeki sarkma derecesi ve meme başının meme katlantı derecesine göre konumu değerlendirilir. Bu aşamada hastanın operasyondan beklentilerinin gerçeğe uygunluğu da titizlikle değerlendirilmelidir. Yapılan değerlendirme sonucu memelerdeki sarkmanın derecesi tespit edilir, operasyon planlanır ve hasta bilgilendirilir.

Operasyondan önce gerekli tetkikler yapılarak hastanın sağlığı açısından ameliyata engel bir durum olup olmadığı belirlenir.  Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Yapılan planlama doğrultusunda hastanın meme dokusu şekillendirildikten sonra meme katlantı çizgisine göre meme başları olması gereken yere taşınır. Memelerin normalden küçük olması halinde memelere silikon protez yerleştirilir. Büyük olması halinde ise fazla doku çıkarıldığı gibi gerek görülmesi halinde ilgili bölgede bulunan fazla deri alınarak meme dikleştirme prosedürü tamamlanır.

Meme dikleştirme ameliyatı genellikle 2 saat içinde tamamlanmakla birlikte prosedürün kapsamı gibi bazı etkenlere göre hasta özelinde süre değişebilir. Meme dikleştirme ameliyatından sonra uygulama bölgesinde şişlik oluşabilir. Genellikle ameliyattan sonraki 1 hafta içinde şişlik inmeye başlar. Ancak bu süreçte memeler olması gerekenden daha dik bir şekilde konumlanmış olduğu fark edilebilir. Meme dikleştirme ameliyatından yaklaşık 4 hafta sonra memenin ve meme altı kıvrımının doğal haline ulaşmaya başladığı görülebilir.

Ameliyattan sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için doktorun tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. İlk 3 hafta sporcu sutyeni kullanılmalı, kol ve göğüs bölgesinde zorlanmaya neden olabilecek hareketlerden uzak durulmalıdır.