Yedikule Göğüs Hastanesi’nin İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’ne bağlanmak istenmesine tepki geldi. Konuyla ilgili olarak açıklama yayınlayan uzmanlar “Göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisinin ulusal ve uluslararası alandaki eğitim kalitesini düşürecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, makul bir gerekçe gösterilmeden İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’ne bağlanmak istenmesi tepkiye sebep oldu.
Türk Toraks Derneği “Türkiye’de tüberküloz ve ilaç dirençli tüberküloz hastalıklarının tedavisi yapılan 4 hastaneden biri” diyerek hastanenin yok edilmesine karşı çıktı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de Yedikule Hastanesi’nin köklü, etkili, bağımsız ve kendi alanında uzmanlaşmış bir hastane olduğunu vurgulayarak “Yapılmak istenen doğru değil” dedi.
Türk Toraks Derneği’nin internet sitesinden yapılan açıklamada İstanbul’da bulunan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, yaklaşık 10 milyon insanın yaşadığı Avrupa Yakası’ndaki tek göğüs hastalıkları hastanesi olma niteliği taşıdığı ifade edildi. Türkiye’de tüberküloz ve ilaç dirençli tüberküloz hastalıklarının tedavisi yapılan 4 hastaneden biri olduğu belirtilen açıklamada, “Yatak sayısının azaltılması yerine en az 2 katına çıkarılması gerektiği çok açıktır. Hastanenin bahçesinde 2011 yılı itibari ile onayı alınmış olan 200 yataklı ek hastanenin açılması gerçekleştirilememiş olsa da uzun süredir gündemde olan bir konudur” dendi. Bu hastanede yılda 500 binin üzerinde poliklinik hizmeti verildiğini belirtildi ve “Bu bağlanma ülkemizin Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisinin Ulusal ve Uluslararası alandaki eğitim kalitesini düşürecektir” ifadeleri vurgulandı.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk ise Yedikule Hastanesi’nin köklü, etkili, bağımsız ve kendi alanında uzmanlaşmış bir hastane olduğunu vurguladı. Öztürk, “Bu yapılan doğru bir şey değil. Göğüs hastalıkları sağlıkta dönüşüm programı sürecinde ne yazık ki en çok gündeme gelen bölümlerin başında geldi. Servisler ve birimler kapatıldı. Şimdiyse büyük bir hastane kapatılmaya çalışılıyor” dedi. Bu hastanenin bağımsız ve tüzel kişiliğini sürdürmesinin çok önemli olduğunu belirten Öztürk, “Genellikle göğüs hastalıkları bölümü kâr getirmeyen yerler gibi görülüyor bu nedenle de muhtemelen yapıyor olabilirler. İdari gerekçeleri de olabilir ama idari gerekçeler kabul edilemez” diye konuştu.
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi için yapılan açıklamanın imzacıları ise Türk Toraks Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, Akciğer Kanserleri Derneği, Akademik Solunum Derneği ve Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği.