Türkiye'de önceki yıllarda ekim ayında grip mevsimi başlamadan vurulan grip aşısının pandemi nedeniyle aile hekimleri üzerinden ‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalara reçete edileceği öğrenildi.
Türkiye'de önceki yıllarda ekim ayında grip mevsimi başlamadan vurulan 'grip aşısı' bu yıl Covid-19 nedeniyle daha büyük önem taşıyor. Risk grubundaki tüm vatandaşlar değerlendirildiğinde 25 milyon kişiye vurulması gereken aşının Türkiye’ye ancak 800 bin doz getirilebildiği ve bu nedenle aile hekimleri üzerinden ‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalara reçete edileceği öğrenildi.
Anka'dan Mansur Çelik'in haberine göre; bu yıl getirilecek toplam aşının 1,3 milyon adete ulaşabileceği ancak ilk aşamada sadece 800 bin doz getirildiği bildirildi. Tüm risk gruplarına vurulması halinde 25 milyon aşı gerekmesi nedeniyle, kimlerin ilk aşamada 800 bin doz aşıya ulaşabileceği belirsizliğini koruyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Ekim’de aşının Türkiye’ye geldiğini bildirmiş ancak sayısı ve kimlerin nasıl ulaşacağı konusunda bilgi vermemişti.
Grip aşısı vurulması gereken riskli kişiler, öncelikle aile hekimlerine başvuracak. Aile hekimi bakanlığın belirlediği “Charlson Risk Skoru” puanlamasına göre, puanı tutan ve birinci riskli grup adı altında saptanan hastaya grip aşısı reçetesi yazacak. Hasta o reçete kodu ile eczaneye gidecek ve eczacı da ilaç deposundan aşıyı isteyecek. Eczaneden aşısını alan vatandaş tekrar Aile Hekimine gidecek ve aşısı orada yapılacak.
Charlson Risk Skoru, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’nın teşhis kodlarından birisi olarak kullanılıyor. Bu puanlama aşılama için değil hastalık için getirildiği için kimlerin yüksek riskli olduğu ile ilgili birçok tartışmaya yol açacağı belirtiliyor. Bu endekste hamileler, aşırı kilolular ve 2 yaş altındaki çocukların durumu da dezavantaj taşıyor.
Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Aydoğan, şu açıklamayı yaptı:
“Bugün 800 bin doz grip aşısının geldiği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın halen konu üzerinde çalıştığını duyuyoruz. Yüzde 100 elzem olanlar var. Öncelikle onlara vurulması için bu kriteri getirdiklerini düşünüyoruz. Ama bu durumda daha önce 65 yaş üzerinde olanlara kesinlikle yapılabilen aşı bu yıl en azından şu aşamada yapılamayacak. Herkes aşıya ulaşamayacak. Aşının vurulması gereken insan sayısının 20-25 milyon kişi olduğu söyleniyor. Bakanlığın Çin ile de görüştüğünü biliyoruz. Bu nedenle getirilen aşının aşamalı olarak artırılacağını düşünüyorum. Avrupa’nın bu durumda olduğunu biliyoruz. Orada da eczanelerde serbest olarak grip aşısı satılamayacak.”