HaberTürk yazarı: Seçimin 15-20 bin oyla kazanılması durumunda tekrarlanacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın

HaberTürk yazarı: Seçimin 15-20 bin oyla kazanılması durumunda tekrarlanacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, 2019'daki yerel seçimlerde AKP'nin itirazı üzerine İBB Başkanlığı seçimlerinin tekrarlandığını hatırlatarak,  "Seçimin 5, 10, 15 ya da 20 bin oyla kazanılması durumunda seçimin tekrarlanacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Aydemir, cumhurbaşkanı seçiminin iptal edilmesi durumunda milletvekili seçiminin de tekrarlanması gerektiğine dikkat çekti. 

Aydemir, yazısında şunları kaydetti:

"Yüksek Seçimi Kurulu, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili itiraz ya da iptal başvurusu gelmesi durumunda bu konuda kararı verecek tek organdır.

Anayasaya göre; Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimi bir arada yapılır. YSK 14 Mayıs’ta ve iki hafta sonraki ikinci tur seçiminde itiraz gelmesi durumunda, 'Seçimi tekrarlama' kararı aldığında sorun başlıyor. Daha önce İstanbul’da Belediye Meclisi seçimlerini ayrıştırarak sadece başkanlık seçimini tekrarlayan YSK, burada ise Anayasa’ya göre iki seçimi birbirinden ayıramıyor.

Daha açık ifadeyle YSK’nın cumhurbaşkanlığı seçimini iptal etmesi durumunda milletvekili seçimleri de tekrarlanmak zorunda. YSK, farklı bir karar alabilir mi? Ya da sadece cumhurbaşkanlığı seçiminin tekrarına karar verebilir mi? O gün geldiğinde göreceğiz. Anayasaya göre biri tekrarlandığında diğer seçimin de tekrarlanması gerekiyor.

Kim kazanırsa kazansın net ve tartışmasız bir farkla olsun ki bu sıkıntılı süreçleri yaşamak zorunda kalmayalım..."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - 3 anket şirketi hemfikir: Kılıçdaroğlu seçimi ilk turda kazanıyor