Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na katıldı; HÜDA-PAR seçime AKP listelerinden girecek

Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na katıldı; HÜDA-PAR seçime AKP listelerinden girecek

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 'müstakil' gideceklerini duyuran Yeniden Refah Partisi, ittifak protokolünün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulmadan önce Cumhur İttifakı’na katıldı. İttifak protokolü YSK'ya teslim edildi. HÜDA - Par seçime AKP listelerinden gireceğini duyurdu.

Daha önce yapılan açıklamalarla Cumhur İttifakı'na katılmayacağını ifade eden ve kendi cumhurbaşkanı adayı olarak Genel Başkanları Fatih Erbakan'ı gösteren Yeniden Refah Partisi, AKP ve BBP tarafından oluşturulan Cumhur İttifakı'na katıldı.

İttifakı dışarıdan destekleyecek HÜDA PAR'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun ise, "Seçime AK Parti listelerinden gireceğiz" ifadelerini kullandığı bildirildi.

Ortak basın açıklaması yapıldı

Cumhur İttifakı, ittifak protokolünün YSK'da imzalanmasının ardından basın açıklaması yaptı. 4 parti temsilcileri tarafından yapılan açıklamada ilk olarak MHP'li Fethi Yıldız şunları söyledi:

"AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı çatısı altında seçime girmeye karar vermiştir. Cumhur İttifakı haklının güvencesidir, doğrunun tarafıdır. Gücünü ve kararlılığını milletinden almıştır. 61 milyon vatandaş oy kullanacak. Seçimler demokrasinin görünen yüzüdür. Ülkemize milletimize hayırlı olsun."

"Bu ittifakın genişlemesinde katkıda bulunduk"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe şöyle konuştu:

"14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde menfaatler için katıldık. Genel Başkanımız saat 18:00'de geniş bir açıklama yapacaktır."

BBP'li Ahmet Yelis şu ifadeleri kullandı:

"Bu ittifakın genişlemesinde katkıda bulunduk. Cumhur ittifakının başarılı olması ve Cumhurbaşkanımızın tekrar seçilmesi için gayretlerimiz olacaktır."

AKP'li Ali İhsan Yavuz şunları söyledi:

"İttifakı oluşturan siyasi partiler kendi kimliklerini muhafaza ederek katıldı. Koltuk paylaşımı üzerinde değil milli beka ve ahlaklı bir birlikteliktir. Milli bir duruşun resmidir."

Erbakan üçüncü günde de 100 bin imzaya ulaşamamıştı 

Cumhur İttifakı'na katılan Yeniden Refah Partisi'nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, parti binası önünde yaptığı açıklamada; “Son derece kapsamlı istişareler sonucunda 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerine ittifaka dahil olmadan girme kararı aldık” diyerek, partisinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurmuştu. 

Erbakan, seçmenler tarafından aday gösterilecek cumhurbaşkanı adayları için imza toplama sürecinin üçüncü gününde 54 bin 893 imza toplamıştı. 

"Tayyip Bey'e seçim kazandırmak zorunda değiliz"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayında "Teşkilatın yüzde 60'ı Cumhur İttifakı'na katılmamızı istemedi." demiş; Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal ise bir söyleşide "Biz zaten geçici iş birliği demiştik, Tayyip Bey'e seçim kazandırmak zorunda değiliz" ifadelerini kullanmıştı.

30 maddelik talep gündeme gelmişti

AKP genel başkanvekillerinin Yeniden Refah Partisi’ne yönelik ziyaretlerinin ardından, Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılımı için 30 maddelik teklifi gündeme gelmişti. Maddeler arasında "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması"nın yer aldığı belirtilmişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, 30 maddelik talebi şöyle açıklamıştı:

1- Üretim, istihdam ve ihracat ekonomisinin uygulanması.

2- Denk bütçe ve milli kaynakların harekete geçirilerek faiz yükünün azaltılması.

3- Enerjide yerli kaynakların kullanılması, yenilenebilir enerji santralleri ile üretim yapılması ve üretimde yerli ara malları ve hammadde kullanılmasının teşvik edilerek dış ticaret açığını düşürülmesi.

4- İlave vergi ve zamlardan kaçınılması.

5- Çiftçi, esnaf ve üreten kuruluşların faiz borçlarının silinmesi, ana paranın faizsiz yapılandırılması

6- Çiftçilere arazi değil üretim desteği verilmesi.

7- Yi modeli ile yapılan yatırımların gözden geçirilmesi ve varsa haksız kazancı ortadan kaldırıcı ve önleyici tedbirlerin alınması.

8- Belediyelerin borçlanmasına ilişkin tedbirlerin alınması ve israfların önlenmesi.

9- Tarımsal kotaların kaldırılması.

10- TBMM'nin Hazine'yi fonlandırmasının önündeki engellerin kaldırılması.

11- Çalışanların ve emeklilerin aylık gelirlerinin yoksulluk sınırından aşağıda olmamasının temin edilmesi.

12- İHA-SİHA'lar, yerli otomobil ve diğer stratejik ürünlerin ve savunma silah ve mühimmatlarının üretiminin desteklenmesi.

13- Din, dil, ırk ve gelir düzeyi ayrımı yapılmadan "herkes için adalet" tesisi edilmesi.

14- Atamalarda adalet, liyakat ve aile bütünlüğünün dikkate alınması.

15- İstanbul Sözleşmesinin iptalinin TBMM'de de oylanması ve uzantısı 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması.

16- 6251 sayılı yasanın gözden geçirilmesi ve sapkınlıkların önlenmesi.

17- Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi.

18- Fullbright Komisyonu'nun faaliyetlerinin sonlandırılması.

19- DSÖ ile yapılan sözleşmelerin milli çıkarlarımıza uygun hale getirilmesi.

20- Doğu ve güneydoğu bölgelerinde İslam kardeşliği esas alınarak ırkçılığın önlenmesi ve devlet-millet kaynaşmasının sağlanması.

21- D8'in canlandırılması ve d60'ın temellerinin atılması.

22- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kazanılmış haklarından taviz verilmeden daha fazlası için gayret edilmesi.

23- Kudüs ile ilgili kırmızı çizgimizin korunması.

24- Suriyelilerin güvenli şekilde ülkelerine dönüşünün temin edilmesi.

25- Süresiz nafaka konusundaki mağduriyetler giderilmelidir.

26- Milli eğitim müfredatının milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi.

27- Zinanın suç sayılması.

28- Mazottan vergi alınmaması.

29- Gübre fiyatlarına en az % 50 sübvansiyon uygulanması.

30- Engellilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması.

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmak için öne sürdüğü 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un değiştirilmesi talebine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Deryan Yanık ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den itiraz gelmiş; Yeniden Refah Partisi ise 6284 sayılı kanunun değiştirilmesi talebinin AKP tarafından kabul edildiğini savunmuştu.