18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden akademisyen Necip Hablemitoğlu suikastiyle ilgili yürütülen soruşturmada, haklarında gözaltı talimatı çıkartılan isimlerden özellikle ikisi sürpriz olarak değerlendirildi.Savcılık, Ergenekon soruşturma ve davaları kapsamında da tutuklanıp yargılanan emekli askerler Levent Göktaş ve Fikret Emek için gözaltı talimatı verdi. Bu isimlerden de özellikle Ergenekon davasında da beş yıl süreyle tutuklu kalan ancak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ismi MİT Müsteşarlığı için bile anılan Göktaş için gözaltı talimatı verilmesi şaşkınlığa neden oldu. Göktaş henüz gözaltına alınmadı. Ancak Hablemitoğlu’nun öldürüldüğü dönemde Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görevli olan, iki yıl sonra emekliye ayrılan Göktaş’ın isminin soruşturmada “şüpheli” olarak geçmesi ve bütün bu gelişmelerin 20 yıl sonra, üstelik defalarca gözaltına alınıp, tutuklanan isimler ekseninde yaşanması soru işaretlerine yol açtı.
Gözaltı talimatı verilen ancak henüz yakalanamayan Göktaş, Türkiye’nin son 20 yılında ismi sıkça gündeme gelen askerlerden.
Göktaş, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın komuta kademesinin de önem verdiği personellerinden biriyken, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Alay Komutanlığı görevine getirildi. Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilmesinde görev alan Göktaş, ÖKK bünyesinde görev yapmayı sürdürdü. Hablemitoğlu’nun öldürüldüğü 2002’de de ÖKK’de görev yapıyordu. AKP’nin göreve geldiği 2002’de, MİT Müsteşarı olabilmek için CV verdiği, bu göreve talip olduğu konuşuldu.
2004 yılında emekli olduktan sonra avukatlık yapmaya başlayan Göktaş, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Göktaş’ın ofisinde yapılan aramada ele geçirilen ve içinde darbe planları olduğu öne sürülen 51 No’lu DVD uzun süre tartışma konusu olmuştu.
Göktaş, ofisinde bulunan DVD’nin FETÖ’cü polisler tarafından yerleştirildiğini öne sürmüştü. 2013 yılında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davası kapsamında 20 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Göktaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutuklulukta azami sürenin 5 yıla indirilmesinin ardından, Anayasa Mahkemesinin verdiği hak ihlali kararı sonrasında, beş yıldan fazla tutuklu kaldığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından hakkındaki tüm suçlamalardan beraat eden Göktaş’ın, hükümetin milliyetçi kesime yakınlaşmasıyla Cumhurbaşkanlığı’nda danışmanlık yaptığı iddiaları ortaya atıldı. Aynı dönemde ismi MİT Müsteşarlığı için de geçti.
Hükümete yakın olduğu iddia edilen Göktaş’ın, Hablemitoğlu cinayetinde şüpheli olarak aranmaya başlanması bu nedenlerle şaşkınlık yarattı.
Göktaş’a henüz ulaşılamadı. Ulaşılması halinde sorgusunda yöneltilecek sorular, neyle suçlandığını da net biçimde ortaya koyacak.
Gözaltı talimatı verilen ve gözaltına alınması şaşkınlık yaratan bir diğer isim de Ergenekon soruşturmaları sırasında büyük tartışma yaratan emekli binbaşı Fikret Emek.
Göktaş ile aynı dönemde ÖKK İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Emek de Ergenekon davasının sanıkları arasındaydı. 2007 yılında Eskişehir’de gözaltına alınan ve annesinin evinde yapılan aramada 11 kilo C-4 patlayıcı ile çok sayıda silah bulunan Emek, dava kapsamında verdiği ifadesinde “bombaları evde unuttuğunu ve görevde kullanmak için aldığını” söylemişti.
Emek’in bilgisayarından ise Hablemitoğlu’nun üzerinde çalışma yaptığı bilinen Alman Vakıflarına ilişkin belgeler çıkmıştı. Emek bu belgelerin kendisine ait olmadığını söylemişti. 2014’te tahliye edilen ve yargılama kapsamında 41 yıl 4 ay hapse mahkum edilen Emek, Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında tüm suçlamalardan beraat etmişti.
TIKLAYIN | Hablemitoğlu suikasti dosyasında 9 gözaltı kararı: Eski MAK Komutanı Levent Göktaş’a ulaşılamadı
TIKLAYIN | Hablemitoğlu suikastında ilk operasyon: 6 kişi gözaltında