Halk sağlığı uzmanı uyardı: Deprem bölgesinde su kirlenmiş olabilir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, deprem bölgesindeki su kaynaklarıyla ilgili uyardı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Diken'in haberine göre, Doç. Dr. Yavuz, deprem bölgesinde su şebekesinin mutlaka kontrol edilmesi, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması konusunda uyardı. Deprem sonrası su dağıtım sistemlerinin zarar görebileceğini ifade eden Yavuz, şu şekilde konuştu:

"Belki ilk günlerde değil ama sonrasında bazıları uzun süreli olabilecek bulaşıcı hastalık riski oluşturabilir. Su depoları ve su dağıtım sistemleri yani şebeke sistemi, suyun kirlenmesini önleyecek şekilde kapalı sistemler ve dışarıdan gelebilecek hem mikrobik hem de kimyasal risklere karşı bariyer oluştururlar. Bu bariyerlerin hasar görmesi kirlenme riskini artırır. Deprem bölgesinde çevre sağlığı açısından mutlaka bir risk değerlendirmesi yapılmalı. Ayrıca deprem yaşanan bölgede nükleer santral kurulduğunu da unutmamak gerekir. Bu tip tesislerin bölgeyi etkileyecek afetler sonrası ciddi sorunlar yaratabileceği unutulmamalı.”

"Deprem bölgelerinde suyla ilgili bir risk değerlendirmesi yapılması gerekir"

Zarar gören borulardan toprak ve diğer atıklar sus sistemine karışabileceğini söyleyen Yavuz, “En çok korktuğumuz kanalizasyon ya da hayvan atıklarının su kaynaklarına karışması, şebeke sistemini etkilemesi. Bunun yanında endüstriyel kuruluşlardan kaynaklanan kirlilik risklerini de unutmamak gerekir. Bu açıdan deprem bölgelerinde suyla ilgili bir risk değerlendirmesi yapılması gerekir. Hem kirlilik kaynakları hem de şebeke sistemi bütünlüğü açısından…” dedi.

Yavuz kirlenen suyun ishal yapabileceğini aktarırken, “Bunun yanında bulantı, kusma, karın ağrısı, deride tahriş vb. belirtilere de neden olabilir. Belirtiler sudaki kirleticinin türüne, içilen su miktarına, kirli suyu içen kişinin yaşına vb. göre değişiklik gösterebilir"  ifadelerini kullandı.

"Kullanacağımız su berrak olmalıdır"

Yavuz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim için önemli olan kullandığımız suyun da içtiğimiz su kadar güvenli olması. Bu nedenle de diş fırçalarken, banyo ya da yemek yaparken, sebze ve meyve tüketirken de kullandığımız su güvenli olmalı. Uyarılar sebze ve meyveleri yıkarken de dikkate alınmalı. Kirli bir suyla yıkanan meyve yenmesi de riskli. Güvenli olup olmadığını bilmiyorsak bazı fiziksel özelliklerine bakabiliriz. Kullanacağımız su berrak olmalıdır, bulanık suyun kirli olma riski vardır. Su kokusuz ve renksiz olmalıdır.”

TIKLAYIN I Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem | Dakika dakika gelişmeler