Türkiye'de artan hayat pahalılığı ve düşen alım gücü, enflasyon oranları üzerindeki tartışmayı her geçen gün artırıyor. Türkiye'de resmi enflasyon oranı olarak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı veriler baz alınırken, bazı vatandaş ve ekonomistler Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıkladığı verilerin doğruluğuna inanıyor.
TÜİK mayıs ayında enflasyonu yıllık bazda yüzde 73,5 oranında açıklarken, ENAG bu oranı yüzde 160,7 olarak duyurdu. Böylece mayıs ayı itibariyle iki kurum arasındaki enflasyon farkı 87,2 puana yükseldi.
Enflasyonla ilgili açıklama yapan bir diğer kuruluş ise İstanbul Ticaret Odası (İTO). İTO'nun mayıs ayına ilişkin İstanbul özelinde açıkladığı verilere göre İstanbul'un enflasyonu mayısta aylık bazda yüzde 5,84 olurken, yıllık bazda ise yüzde 87,35'e yükseldi.
TIKLAYIN: TÜİK: Enflasyon mayısta yıllık yüzde 73,5'e yükseldi
TIKLAYIN: ENAG: Enflasyon mayısta yıllık yüzde 160,7 arttı
Enflasyon oranlarına ilişkin yaşanan tartışmanın en temelinde ise enflasyon oranlarının milyonlarca memur ve emeklinin alacağı maaş zamlarına doğrudan etki yaratması var.
Memur ve emekliler temmuzda toplu sözleşme ve enflasyon farkı kadar zam alıyorlar.
Memur ve emeklilerin alacağı kesin zam 4 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı enflasyon oranlarıyla kesinleşecek. İlk 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu. Memur ve emekli temmuzda yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Bu durumda memur ve emeklilerin enflasyon farkı oranı ilk 5 ay için yüzde 28,64 olarak gerçekleşti.
ENAG'a göre ise 5 aylık enflasyon yüzde 46,73 seviyesinde.