Bartın'ın Amasra ilçesinden 48 arkadaşıyla Hatay'a arama-kurtarma çalışmalarına giden maden işçisi Hüseyin Demir, "Kazmalarımızın ucu beton kazmaktan bükülecek hale geldi. Çoğu da eğildi, büküldü veya kırıldı ama biz canlıya ulaşmak olduğu zaman iş, farklı oluyor, bunu yaşamak lazım" dedi. Demir, "yine görev verilirse yine gitmeye hazırız" ifadesini kullandı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde çalışan 48 maden işçisi, askeri uçakla Hatay'a gitti. 14 yıllık madenci Hüseyin Demir, depremin 3. gününde bölgede arama-kurtarma çalışması yaptığı sırada üç katlı binanın en alt katından ses gelmesiyle 15 kişilik ekiple harekete geçti.Madenciler yanlarında getirdikleri kazma, kürek, balyoz, demir makası gibi aletlerle çalışma başlattı. Üç katlı evin 1. katındaki, "Fidan" isimli kadının sesi alındıktan sonra madenciler iş bölümü yaptı.Demir, kömür kazdığı kazmayla yaklaşık 1 saatte 15 santimlik betonu kırıp enkaz altındaki Fidan'a ulaştı. Enkazdan çıkarılan Fidan, hastaneye kaldırıldı.
Betonu delme veya parçalama işinin normalde bu kazmayla yapılmadığını açıklayan Demir, şöyle konuştu:
"Betonu kırmak için kullandığımız kazma normal şartlarda kömür çıkartmada kullandığımız bir ekipmandır. O anda can hayliyle elimizdeki bütün olanakları kullanmaya çalıştık. Önce kazmayla kazdık, sonra balyozla genişletme yaptık. Demirleri de makasla keserek, geniş bir alan oluşturduk. Sonra kadını çıkardık. Yaklaşık 15 santimlik bir beton bloğunu kazmayla kazmış olduk. Kazmalarımızın ucu beton kazmaktan bükülecek hale geldi. Çoğu da eğildi, büküldü veya kırıldı. Ama biz canlıya ulaşmak olduğu zaman iş, farklı oluyor, bunu yaşamak lazım. Biz orada bir canlı olduğunu anlayınca büyük heyecan yaşadıkBiz de canımızı dişime takarak, canlı kurtarma derdine düştük. Biz de o binada risk altındaydık ama o anda onu düşünemiyorsun. Yine biz içerideyken artçı depremler de oldu, korktuk ama pes etmedik. Yine görev verilirse yine gitmeye hazırız." (DHA)