Hazır giyim sektörü temsilcileri, döviz kurunun sabit tutulduğunu düşündüklerini söylediler. Sektör temsilcileri, kurunun 22 TL seviyesine gelmesini istiyor.
Sözcü gazetesinin haberine göre, ihracatta ve iç pazarda talep daralması ile siparişlerde düşüş yaşayan hazır giyim sektörü, döviz kuru nedeniyle baskı altında. Sektör temsilcileri, hem ekonomik konjonktür hem de kur seviyesi nedeniyle fiyat veremediklerini, siparişlerin yanında müşterilerini de rakip ülkelere kaptırdıklarına dikkat çekti.
Haber için değerlendirmelerde bulunan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, “Biz enflasyon ile devalüasyonun bir şekilde buluşması gerektiğini, bunu da hesapladığımız zaman doların en az 21-22 TL olması gerektiğini söylüyoruz. Kurun tutulduğunu düşünüyoruz. Sonuçta kurun, artık bu maliyetlerin dengelenmesi lazım. Aksi taktirde kan kaybı devam eder, sıkışmış vaziyetteyiz. Enflasyonu nasıl geriye alacaksınız, alamazsınız. Şu an ihracatçının kur artışı dışında bir çıkış yolu yok. Bu da köprüden önceki son çıkış” dedi.
Asgari ücret artışlarının sektör açısından da belirleyici olacağını aktaran Fayat, Avrupa'daki siparişlerin azalmasının ardından üreticilerin yüksek maliyetli istihdamla yeni yıla girmek istemeyeceğini dile getirdi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya ise “Türkiye'de seçim süreci ve işçi ücretleri gibi nedenlerle önümüz kapalı görünüyor. Ankara'dan asgari ücretin belirlenmesi, kur üzerindeki baskının kaldırılıp daha dengeli bir kur sisteminin oluşturulması, pandemi döneminde oluşan kısa çalışma ödeneğinin de çıkarılmasını talep ettik” ifadelerini kullandı.
Kaya, hazır giyim sektöründe işten çıkarmaların başladığını belirterek “Kapasite olarak gelecek dönemlere baktığımızda çok ciddi boşluklar ile karşı karşıyayız. Şimdiden ürünlerimizi satamadığımızı görüyoruz. Bir de tekstil kısmında çözülmeler başladı. İplikte özellikle boyahanelerde işçi çıkarmalar başladı. Kapanan ve mola veren tesisler var” diye konuştu.