HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Aynı yaraları yeniden yaşatan zihniyeti değiştirmek gerekiyor; çözüm biziz

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Aynı yaraları yeniden yaşatan zihniyeti değiştirmek gerekiyor; çözüm biziz

HDP İzmir İl Örgütü'nün düzenlediği dayanışma yemeğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Irak'ın Zaho kentinde yaşananları Roboski olaylarına benzeterek "Aynı yaraları yeniden yaşatan zihniyeti değiştirmek gerekiyor. Çözüm savaşta değil barış ve demokratik siyasettedir. 'Çözüm biziz’ derken imhaya ve inkara karşı demokratik siyaseti savunuyoruz ve bunu getirecek güçte biziz." dedi.

HDP İzmir İl Örgütü, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın katılımıyla Bayraklı'da dayanışma yemeği düzenledi. Gazete Duvar'ın haberine göre, Mithat Sancar burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Zaho katliamında hakikatin ortaya çıkarılması ve sorumlularının da hesap vermesi için mücadeleyi büyüteceğiz. Bu katliam aklımıza Roboski’yi getiriyor. Bugünün muktedirleri faillere koruyucu kalkanı oldular diye sanılmasın ki bu dosyayı kapattılar. Bu yaralar iyileştirilmedikçe, sarılmadıkça bu ülkede toplumsal barışı kuramayız. Bunun içinde savaş politikalarından vazgeçmiş bir yeni başlangıca ihtiyacımız var. Savaşa karşı en geniş birlikteliği oluşturmaya ihtiyaç var. Çözüm savaşta değil barış ve demokratik siyasettedir.

"Savaşa karşı en geniş birlikteliği oluşturmaya ihtiyacımız var"  

Bu yaralar iyileştirilmedikçe bu ülkede toplumsal barışı kuramayız. Bu yaraları iyileştirmek için de bizim savaş politikalarından vazgeçmiş bir yeni başlangıca ihtiyacımız var. Savaşa karşı en geniş birlikteliği oluşturmaya ihtiyacımız var. Çözüm savaşta değil diyalog, müzakere ve demokratik siyasettedir. Aynı yaraları yaşatan bu zihniyeti değiştirmeyi kastediyoruz. Bu politikaları uygulayan iktidara dur demek iktidarı değiştirmektedir. Biz çözüm çabamızdan demokratik siyaseti hâkim kılma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Çözümü bu ülkeye getirebilmek için de büyümek, güçlenmek ve ortak mücadeleyi en geniş kesimlere ulaştırmak gerekiyor. Öyle bir halk gücü oluşturmalı ki bu sistem devam gücü bulamasın. Elbette savaş politikalarına karşı barışı, inkara karşı demokratik çözümü savunuyoruz. Bunu getirecek güç de biziz, bizleriz.

"Nefreti bu ülkeden söküp atacak çözüm diyalog ve müzakeredir"   

Yoksulluk yayılıyor, açlık yayılıyor. Bir yandan bir avuç yandaşın zenginliği artıyor. Bu talana dur dememiz gerekiyor. Çözüm emekçinin hakkını aldığı ekonomi politikalarından geçiyor. Ranta, israfa, savaşa ayrılan kaynakların halka aktarılacağı bir yönetim anlayışı. Çözüm bu konuda da biziz.

Biz sadece bize yakın olan kesimlerle değil, bize uzak kesimlerle de bize karşı ön yargısı olanlarla da diyalog kurmak zorundayız. Nefreti bu ülkeden söküp atacak çözüm diyalog ve müzakeredir. Nefretin en acı örneğini Deniz Poyraz yoldaşımızın katledilmesinde yaşadık. Daha da koyu bir nefreti duruşmalarda görüyoruz. Adaletsizlik ve nefretin nasıl iç içe geçebileceğini görüyoruz. Deniz yoldaşımız bizler için sadece büyük bir kayıp değil aynı zamanda adalet mücadelesinden asla şaşmamız gereken bir kutup yıldızıdır. Acımızı kör öfkeye dönüştürmeyiz. Sadece ağıt yakarak siyaset yapmayız. Acılarımıza sahip çıkarız ama aynı zamanda bunları yeniden inşa için bir görev kaynağı olarak görürüz. Bu ülkede yeniden inşayı demokrasi ve barışı getirmek konusunda acılarımız bize görevlerimizi hatırlatır. O nedenle demokrasi mücadelemizi ilerletmek ve en geniş birlikteliğe ulaştırmak zorundayız."

"Biz acılarımızı yolumuzda yürümenin görev kaynakları olarak göreceğiz"   

"Bizler bu ülkenin çözüm gücüyüz. Bu gücü bu ülkenin halkların, gençlerinin, kadınlarının, ötekileştirilenlerin özgürce yaşaması için kullanacağız" diyerek partililere seslenen Sancar, sokak sokak mahalle mahalle çalışma çağrısında bulundu. Sancar son olarak, "Acıyı bal eyledik sözünün ne anlama geldiğini bizler, başta Kürt halkı olmak üzere bu ülkenin ezilenleri iyi bilir. Biz acılarımızı yolumuzda yürümenin görev kaynakları olarak göreceğiz. Yaraları saracağız bu ülkeye büyük barışı getireceğiz. Hep birlikte kazanacağız" diye konuştu.