TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, üyesi bulunduğu komisyonu insan hakları ihlalleri konusunda duyarsız kalmakla suçladı. Gergerlioğlu, komisyon başkanı AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın tavrını da eleştirdi.
Komisyon çalışmalarıyla ilgili T24’ün sorularını yanıtlayan Gergerlioğlu, “İnsan hakları komisyonu iyi çalışmıyor. Komisyon çalışmalarından şikayetçiyim çünkü istediğimiz performansta çalışmıyor. Önemli bir duyarsızlık var. Böyle insan hakları ihlali takibi yapılmaz.” dedi.
Gergerlioğlu, kendisinin yirmi yıldır insan hakları alanında çalıştığını belirterek “Komisyon başkanlığının son derece isteksiz ve bilhassa ihlalleri takip etmek istemeyen bir tavırda olduğu görülüyor, umursamıyor. Diğer Cumhur ittifakı üyeleri de aynı tavır içinde, başkan böyle bir tavır içinde olunca… Bu sefer İnsan Hakları Komisyonu görevini yapmıyor. Kamu kuruluşları da zaten ihlal yapıldığını kabul etmiyor. O zaman bu komisyon neden kuruldu? Neden bu komisyonun üyesiyim soruları akla geliyor" dedi.
Meclis’in açılmasından bu yana, komisyona insan hakları ihlalleriyle ilgili yapılan toplam 1432 başvurudan 600’ünün kendisine ait olduğunu anlatan Gergerlioğlu, kendisine gelen şikayetleri bekletmeden, sorumluluğunun gereğini yapabilmek için komisyona ilettiğini belirtti. Gergerlioğlu, komisyona yapılan ihlal başvurularında ağırlıklı olarak cezaevleri, adil yargılama ve sağlık konularının açık ara önde olduğunu ifade etti.
Cezaevleri ile ilgili 67 talebinin olduğunu ancak bugüne kadar sadece Sincan Cezaevi’ne gidebildiklerini kaydeden Gergerlioğlu, “Alt Komisyon başkanı bağımsız olması gerekirken, içerdeki tutuklularla tartıştı. Onların söylemleri karşısında siyasi bir tavır takındı. Koğuşu terketti Hüseyin Yayman. Bazı mahkumları görmemize izin vermediler. Yedi, sekiz aydır sadece bir cezaevine gidebildik. Bizlere dilekçelerimizde ilgili yerinde inceleme yapılacağı belirliyor ama bir tanesine gidebildik.” dedi.
Gergerlioğlu, komisyona gelen başvurularla ilgili devlet kurumlarına 1226’sinin iletildiğini ancak bunlardan bir tek geri dönüş olmadığını, bir tanesinde bile, “Evet, hata yapıldı” diyen olmadığını ifade etti.
Gergerlioğlu, Meclis Dilekçe Komisyonu’na da 2011-2015 tarihleri arasında kültür-eğitim konuları ağırlıklı şikayet gelirken, bu tarihten sonra adalet, güvenlik ağırlıklı, OHAL ile ilgili olanlar ve personel işlemleri ön plana çıktığını belirtti.