HDP’nin, “Yüksek gıda enflasyonunun oluşmasındaki nedenlerin araştırılması” önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Bu ülke çok uzun zamandan beri bir laboratuvara dönüştü. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezi denendi. Bunun sonucunda kur aldı başını gitti, enflasyon arttı, yoksulluk boyutlandı” dedi.
HDP’nin, “Yüksek gıda enflasyonunun oluşmasındaki nedenlerin araştırılması” amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
"Yoksullara mutlaka doğrudan gelir desteği sağlanmalı"
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Turan, önerinin gerekçesi üzerinde şunları söyledi:
“Bu ülke çok uzun zamandan beri bir laboratuvara dönüştü. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezi denendi. Bunun sonucunda kur aldı başını gitti, enflasyon arttı, yoksulluk boyutlandı. Şimdi bu da diğer bir deneme. İthalatçılık sayesinde içeride fiyatların düşeceği varsayılıyor ama öyle olmuyor. İthalat silahı çekildiği anda kısmen piyasalarda emtia fiyatları bir miktar düşebiliyor ama daha sonra uzun erimli ve sistematik bir tarımsal üretim planlaması olmadığından dolayı son tahlilde fiyatlar giderek artıyor. Dünyada 11 aydır, gıda maddeleri enflasyonu düşüş halinde. Türkiye’de sürekli bir artışta. Pek çok jeostratejik riskler var, savaşlar var, anlaşmazlıklar var, kuraklık var ama dünyada başka Türkiye’de başka. Böyle olmasının temel sebeplerinden bir tanesi girdi maliyetleridir. Üretici enflasyonunun son derece yüksek olması. Üretici enflasyonunun yüksek olması doğal olarak tüketici enflasyonunu da yüksek olmasını sağlar.
Yoksullara mutlaka doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Bütün yoksul hanelere en az bir kişiye, onun da kadın olması tercih sebebidir asgari ücret düzeyinde bir geliri kamunun vermesi gerekir. Bu enflasyonu azaltmaz ama insanların alabilirliğini sağlar, yoksulluklarını bir nebze azaltmış olur. Girdi sübvansiyonunu sağlamak lazım. Büyük sermaye kuruluşlarına vergiden nasıl aflar sağlıyorsanız aynı onun gibi küçük ölçekli çiftçinin kullandığı bütün girdilerin devlet tarafından yüzde 80 oranında sübvanse edilmesi lazım. Çiftçi planlı, programlı olarak ekecek. İstihdama katılacak, kadın istihdamı artacak, kırsal gelişmeye başlayacak, kırsal tasfiye olmayacak. Böylece üretim artacak, fiyatlar düşecek."