HDP'den Meclis'e çağrı

HDP'den Meclis'e çağrı

HDP’nin geçici grup başkanvekilliği görevini üstlenen Filiz Kerestecioğlu, iki kere gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’ya “Yerin ya musalla taşı ya da cezaevi” denildiğini söyledi ve Meclis’e “Parlamento kendi itibarı için işkence ve tutuklamaların karşısında durmalı” çağrısında bulundu.

2017 bütçe görüşmelerinde konuşan Kerestecioğlu’nun açıklamaları şöyle:

Kadınları düşmanlaştıran, onları erkeklerin şiddet hedefi haline getiren söylemlere HDP olarak sürekli değindik, vurgu yaptık. Kadının erkekle eşit olduğunun daha yüksek mercilerden, siyasilerden, kanaat önderlerinden, her alanda her insan tarafından ifade edilmesi gerekir ki gündelik hayatımızda, metrobüste bir tekme, "Sen benden boşanmak istiyorsun, bunun için ben seni öldürme hakkına sahibim" ya da yargıda "Evet, kısa etek mi giymiş, yan mı bakmış”, “sosyal medyaya şu fotoğrafı mı koymuş, o zaman indirim nedeni olur" gibi uygulamalarla karşı karşıya kalmayalım. 

Bunun nedeni yıllardır hükümetlerin sürdürdüğü politikalardır. Bu politikalar, bakanların söylemleri, zaman zaman Cumhurbaşkanının söylemleri maalesef bu noktaya getirmiştir kadına yönelik şiddeti. 

"7 kadın milletvekili tutuklu"

Bu ülkede seçilmiş kadınlar var, seçilmiş belediye başkanları var ve seçilmiş belediye başkanları var. Bu kadınlar kadın cinayetlerine karşı mücadele eden kadınlardı. HDP kadın vekil sayısını arttırmaya çalışırken, birileri bu sayıyı azaltmaya çalışıyor. Dün gözaltına alınıp sonra tutuklanan Grup Başkanvekilimiz Çağlar Demirel ve Kadın Meclisi Sözcümüz Besime Konca'nın da dahil 7 kadın milletvekilimiz tutuklanmıştır. Bu durum, bu ülke açısından yazıklanması gereken bir durumdur ve aslında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da bu konuda bir tepki vermesi, en azından kadın milletvekilleriyle ilgili sesini yükseltmesi gerekirdi.