Tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden Türkiye'nin en kıdemli gazetecilerinden Hıncal Uluç, son yolculuğuna uğurlandı. Uluç için ilk tören çalıştığı Sabah gazetesi önünde tören düzenlendi. Uluç, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Türkiye'nin en kıdemli gazetecilerinden olan, spor yorumculuğuna odaklanan ve dergicilikten köşe yazarlığı ile televizyona uzanan mesleki kariyerini Sabah gazetesinde sürdüren Hıncal Uluç (83) önceki gün, 6 aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Uluç için sabah saatlerinde çalıştığı Sabah Gazetesi önünde tören düzenlendi. Törenin ardından Uluç'un naaşı Zincirlikuyu Camii'ne getirildi. Burada düzenlenen cenaze törenine Hıncal Uluç'un abisi Öcal Uluç, ailesi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Milletvekili Mahir Ünal, eski Başbakan Tansu Çiller, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Galatasaray Spor Kulübü eski Başkanı Faruk Süren, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Sunay Akın, Ender Bilgin, spor ve medya camiasından birçok isim katıldı.
Hıncal Uluç'un için cenaze namazı kılındı, helallik alındı. Uluç, törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
Hıncal Uluç'un abisi Öcal Uluç "O benim sadece kardeşim değil aynı zamanda meslektaşımdı. Sırdaşımdı, dostumdu. Herkes bilir ki hayatta en sevdiğim insan Hıncal'dı. Benim dünyamın yarısı yok. Ben ondan 3-4 ay önce başladım mesleğe. Ben mutfakta kaldım o akıllılık etti, mutfak dışını tercih etti. O yönettiği dergileriyle, gazeteleriyle Türk basınına başka bir dünya kapısı açtı" dedi.
Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar "45 seneye yakın bir dostluğumuz vardı. Kendine münhasır bir insandı. Toplumda gerekli olan kitabın ortasından konuşma tarzını benimsemiştir. En yakın dostlarını bile en acımasız şekilde eleştirmekten geri kalmazdı" diye konuştu.
Galatasaray Spor Kulübü Eski Başkanı Faruk Süren, Hıncal Uluç'un iyi Galatasaraylı olduğunu belirterek "Galatasaray'ı eleştirmiyor anlamına gelmesin, Galatasaray'ı ve yöneticilerini eleştirirdi" dedi.
Spor yorumcusu Serdar Ali Çeliker "Sabah Gazetesi'nde çalıştığım dönemlerde çok yakındık. Türk spor gazeteciliğinde çok önemli bir insandır" şeklinde konuştu.
Abi demekten çok keyif aldığı bir meslek büyüğünü kaybettiğini söyleyen Spor yorumcusu Ender Bilgin "Evinde misafir olmaktan çok mutlu olduğum bir yakınımı kaybettim. Zor bir insandı. Seveni kadar sevmeyeni de vardı. Onu yakından tanıyanlar için çok iyi bir insandı" ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan "Hıncal abi çok donanımlı bir insandı. Özellikle kültür ve sanata çok kıymet verirdi. Yıllar boyunca dostluğunu yakından hissettik" dedi.
Eski Başbakan Tansu Çiller, "Gençlere çok mesajları vardı. Onları keyifle anlatırdı. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
AKP Milletvekili Mahir Ünal, Hıncal Uluç'un duruşuyla örnek olduğunu belirterek "Hıncal Uluç hafıza niteliğinde bir insandı. Cumhurbaşkanımız ve partimizin taziyelerinizi iletiyoruz" diye konuştu.
Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ise "Çok değerli ve kıymetli bir insandı. Toplumda bazı yerlerde insanların değeri ve kıymeti her zaman ayrı bir yer ifade ediyor. Hıncal ağabey bunlardan bir tanesiydi. Cesur bir insandı lafını esirgemezdi" şeklinde konuştu.
Turkuvaz Medya binasının önünde düzenlenen törenin ardından ardından Uluç’un naaşı, defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.
TIKLAYIN - Hıncal Uluç’un cenaze töreninden kareler
Hıncal Uluç kimdir?1 Kasım 1939 tarihinde Kilis'te dünyaya geldi. İlkokula Bandırma'da başlayan Uluç, 1950 senesinde Kilis'te bitirmiştir. 1952 senesinde ortaokula Antakya'da başlamış ve geri kalan eğitimini de Ankara Kurtuluş Lisesi'nde tamamlamıştır. Bir dönem İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim görmüş, sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanmıştır. Yenigün gazetesinde spor sayfası hazırlamaya başlayan Uluç, böylece gazeteciliğe ilk adımını atmış oldu. 1967 senesinde askerlik vazifesini tamamlayan Hıncal Uluç, Mehmet Ali Kışlalı başta olmak üzere eski Yenigün ekibinin çıkardığı Yankı gazetesinde çalışmaya başladı. Aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde paralel olarak haftada iki gün spor yazıları yazan Uluç, TRT kurulunca pazartesi günleri yine Cumhuriyet'te tam sayfa TV gazetesi yaptı. 1980 senesinde Gelişim Yayınları'nın sahibi Ercan Arıklı ile bir dergi çıkarmak üzere İstanbul'a gelen Uluç, Zafer Mutlu'nun daveti ile 1990 senesinde Sabah gazetesinde yazmaya başladı. Uluç, 1994 yılında uğradığı bir silahlı saldırı sonucu topuğundan vuruldu. 2004 senesinde Antalya Valisi Alaaddin Yüksel hakkında yazdığı bir yazıdan dolayı 2008 senesinde 1 ay hapis ve 898 YTL para cezasına çarptırıldı. Uluç son olarak Sabah gazetesinde köşe yazıyordu. |