Hırvatistan'a AB yolu açıldı

Hırvatistan'a AB yolu açıldı
Başbakanlarının sınır anlaşmazlığını çözmesiyle beraber Slovenya Hırvatistan'ın AB'ye üyeliğine vetosunu kaldırdı. Slovenya Başbakanı Borut Pahor, Hırvat dengiYadranka Kosor ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, hükümetin,parlamento komisyonlarına "Hırvatistan'ın AB müzakere sürecinin önünekonulan engelleri kaldırmalarını" derhal önereceğini belirtti.

Kosorda ülkesinin, AB müzakerelerinde kullanılacak belgelerin, sınıranlaşmazlığıyla ilgili nihai çözüme zarar vermeyeceğini taahhütettiğini söyledi.

Hırvat Başbakanı, AB müzakerelerini sürdürme ve sınır görüşmelerine devam etme konusunda Pahor ile anlaştıklarını kaydetti.

Her iki başbakan da sınır görüşmelerinin, ABKomisyonunun önerdiği şekilde uluslararası arabulucularla devamedeceğini bildirdi.

2004yılında AB'ye üye olan ilk eski Yugoslav ülkesi Slovenya, küçük birtoprak parçası ve karasularıyla ilgili anlaşmazlık yüzündenHırvatistan'ın AB'ye üyelik müzakerelerini engelliyor.

İtalya ile Hırvatistan arasında sıkışıp kalan Slovenya, Adriyatik'in kuzeyindeki uluslararası sulara doğrudan giriş istiyor.