Hukukçu Ruşen Gültekin: 20 yıllık AKP iktidarında yapılan atamalar tartışmalı, kamuda işe alınanlara “yeterlilik sınavı” yapılsın

Hukukçu Ruşen Gültekin: 20 yıllık AKP iktidarında yapılan atamalar tartışmalı, kamuda işe alınanlara “yeterlilik sınavı” yapılsın

KPSS sınavına ilişkin iddiaları ve sınav güvenliği hakkında değerlendirmelerde bulunan hukukçu Ruşen Gültekin, 20 yıllık AKP iktidarında yapılan atamaların da tartışmalı duruma geldiğini söyleyip kamuda işe alınanlara “yeterlilik sınavı” yapılması önerisini dile getirdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, 2007-2008 yıllarında Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) hâkim ve savcılık sınavlarının iptaliyle ilgili başvuruda bulunduğunu anımsatan Gültekin şu ifadeleri kullandı:

“O yıllarda idari yargı sınavlarının iptalini istedik. Davayı açmamızın ardından Danıştay alımları durdurdu. Biz de mülakatlara kamera konulması talebinde bulunduk. Ardından dava açılmasının önünü kesmek için Adalet Bakanlığı bunu 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na yazdı. Yönetmelikten kanuna geçince dava da ortadan kalkmış oldu. Yargı kararını bu şekilde etkisiz hale getirdiler. AKP’nin 2003’ten 2016’ya kadar idari yargıya aldığı hâkim ve savcıların yüzde 90’ı FETÖ soruşturmaları sonucu atıldı. Siyasi iktidarın bu konudaki sicili kabarık.”

Gültekin, 2023 seçimlerinde iktidarın değişmesi durumunda kamu kadrolarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Gültekin, “Yeterlilik sınavları uygulanmalı. Liyakat sistemi esas alınarak yeniden atamalar yapılmalı, devletin objektif kuruluş esasları dikkate alınmalıdır” dedi.

Ne olmuştu?

31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS'deki bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında yer alan sorularla aynı olduğu iddia edildi.

İddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na inceme talimatı verdi ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden aldı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık da soruşturma başlattı.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurdu.  Polis Yediiklim  Yayınları'nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koydu.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı DDK'dan KPSS iddialarıyla ilgili suç duyurusu; YÖK'ten inceleme

TIKLAYIN - "2022 KPSS soruları ile bir yayınevinin hazırlık testindeki sorular aynı çıktı" iddiası

TIKLAYIN - 'KPSS sorularının çalındığı' iddiasıyla suçlanmıştı; Erdoğan ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden aldı!

TIKLAYIN | Devlet Denetleme Kurulu Başkanı'ndan KPSS açıklaması: Problemli bir durum var