Hükümetten 'Varlık Fonu'yla ilgili ilk açıklama: Ekonomik salvolara karşı kendini koruyacak yapı amaçlanmakta

Hükümetten 'Varlık Fonu'yla ilgili ilk açıklama: Ekonomik salvolara karşı kendini koruyacak yapı amaçlanmakta

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, aralarında Ziraat Bankası, PTT, BİST'inde bulunduğu büyük kamu kurumlarının Varlık Fonu'na devredilmesine ilişkin açıklama yaptı. Kurtulmuş, "Büyük kamu şirketlerinin daha etkin yönetilmesi söz konusu. Devletin elinde çok kuvvetli bir kaynak oluşması sağlanmalıdır. Olası bir takım ekonomik salvolara karşı kendini koruyacak daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Kaynakların etkin kullanılması kanaatindeyiz, bu amaçla bu adım atılmıştır" dedi. 

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

2023'te ARGE payını yüzde 3 seviyesine getirilmesi hedefleniyor. Özel sektör yüzde 50, üniversiteler yüzde 40, kamu yüzde 10 paya sahiptir. Küresel rekabette en önemli alanlardan biri budur.

İkinci önemli konuysa vergilerle ilgili birtakım düzenlemelerin yapılması gündeme gelmiştir. Bu çerçevede vergisini geçmişte eksiksiz ödeyen mükelleflerimiz için yüzde 5'e kadar indirim yapabilecek bir uygulamada yetki verilmesi görüşülmüştür.

Yine Maliye Bakanlığı'nın çalışması çerçevesinde yabancılara konut satışında yeni teşviklerin getirilmesidir.

Dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Varlık Fonu'na devirle amaç nedir?

Büyük kamu şirketlerinin daha etkin yönetilmesi söz konusu. Devletin elinde çok kuvvetli bir kaynak oluşması sağlanmalıdır. Olası bir takım ekonomik salvolara karşı kendini koruyacak daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Kaynakların etkin kullanılması kanaatindeyiz, bu amaçla bu adım atılmıştır.

Aynı uygulama çerçevesinde Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan 3 milyar lira devredildiğini öğrendik 3 aylığına...

Mühim olan güçlü bir Varlık Fonu'nun oluşması. Birtakım dışarıdan müdahalelere karşı güçlenmesi için tabiri caizse garanti formatında bir fondur. Kullanımın aynı kaynakta toplanması amaçlanıyor.