İftar sofranızda balık olsun

İftar sofranızda balık olsun

Yeni avlanma sezonu başlayan balığın, oruç tutanlar için sindirimi kolay ve protein değeri yüksek olması açısından özellikle yaşlılar için önemli besin değeri taşıdığı belirtilirken, sağlık ve lezzet açısından iftarda kızartma, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması önerildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, avlanma sezonu 1 Eylül itibariyle başlayan balığın A ve D vitamini bakımından protein kaynağı olduğunu söyledi.

Avlanma sezon başlangıcının ramazana denk gelmesinin, bu besin kaynağının sindiriminin kolay olması ve uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından şans olduğunu belirten Cengizler, balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edildiğini hatırlattı.

Haftada en az 2 öğün balık tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, şöyle konuştu: “Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaş grubunca bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir. Balık çorbası çok yararlı olmasına karşın ülke genelinde çok yaygın değil. Oruç tutan vatandaşlar için balık çorbasını özellikle öneriyoruz. Ana menüde ise iftarda kızartması, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması iyi gider. Ancak yine de balığı satın alırken balıkçı esnafının yağ oranına bağlı pişirme önerisi dikkate alınmalı.”

Cengizler, Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında üretimi yapılan balık tüketiminin her geçen gün arttığını bildirdi.

Takvime göre levrek, palamut...

Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, “Bu takvime göre, levrek, çinekop, palamut, sardalya, barbunya, mercan yavrusu ve lüfer ramazan süresince rahatlıkla tüketilebilir” dedi.

4 kişilik ailenin balık tüketim maliyeti

Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat da yeni sezonda sardalya bolluğu olduğunu söyledi.

Balığın kilosunun 1.5 ve 30 lira arasında değiştiğini belirten Bolat, “Sarı kanat 3, sardalya l.5 liradan tezgahta alıcı buluyor. Yani 4 kişilik bir aile sardalya tercih ederse ekmeği ve salatasıyla birlikte iftar maliyetini 4-5 lira gibi bir rakama getirebilir. Maliyet fiyatı düşük diğer balıklarda en fazla 10 liraya kadar çıkar” dedi.