Iğdır'da usulsüzlük iddiaları: Bir lojman dairesine 399 kolluk kuvveti kaydedildi, bir mahalleye 2 bin 500 seçmen taşındı

Iğdır'da usulsüzlük iddiaları: Bir lojman dairesine 399 kolluk kuvveti kaydedildi, bir mahalleye 2 bin 500 seçmen taşındı

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, 31 Mart seçimleri için açıklanan seçmen listesinde tespit edilen usulsüzlük ve sahte seçmen kaydı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

“Iğdır iline kaydırılan seçmenlerin büyük oranda kolluk kuvveti olduğu yaptığımız incelemeler sonucu tespit edilmiştir” değerlendirmesini paylaşan Eksik, “Iğdır merkeze bağlı Atatürk mahallesi Yüzbaşı Serdar Yücel sokak Numara 6 da yer alan 35-40 kişilik kapasiteye sahip olan Alay Komutanlığına bağlı askeri lojmanın 6 numaralı dairesine 399 kolluk kuvvetinin ikameti kaydırılmıştır. Ayrıca Iğdır Merkez Söğütlü Mahallesi Işın caddesi numara 11 de yer alan 100 kişilik kapasiteye sahip polis lojmanlarına 375 kişi kaydırılmıştır. Yine Iğdır Merkez Bağlar ve Topçular mahallelerinde 2500 civarında seçmen kaydırıldığı yaptığımız incelemeler sonucu anlaşılmıştır” açıklamasında bulundu.

Habip Eksik

Habip Eksik’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin seçim bölgem olan Iğdır iline çok sayıda seçmen kaydırıldığı yaptığımız çalışmalar ve incelemeler sonucu açığa çıkmıştır. Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasıyla Iğdır iline kaydırılan seçmenlerin büyük oranda kolluk kuvveti olduğu yaptığımız incelemeler sonucu tespit edilmiştir.

Iğdır merkeze bağlı Atatürk mahallesi Yüzbaşı Serdar Yücel sokak Numara 6 da yer alan 35-40 kişilik kapasiteye sahip olan Alay Komutanlığına bağlı Askeri lojmanın 6 numaralı dairesine 399 kolluk kuvvetinin ikameti kaydırılmıştır. Ayrıca Iğdır Merkez Söğütlü Mahallesi Işın caddesi numara 11 de yer alan 100 kişilik kapasiteye sahip Polis Lojmanlarına 375 kişi kaydırılmıştır. Yine Iğdır Merkez Bağlar ve Topçular mahallelerinde 2500 civarında seçmen kaydırıldığı yaptığımız incelemeler sonucu anlaşılmıştır. Yaptığımız incelemelerde söz konusu kişilerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimlerinde başka illerde veya başka ilçelerde oy kullandıkları tespit edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Iğdır ilinde söz konusu mahallelerde son 6 ay içerisinde seçmen sayısının artışının sebebi nedir?

2. Aynı hane içerisinde birbirinden farklı soy isimlere sahip ve çok sayıda kişinin ikamet etmesinin hukuki bir gerekçesi var mıdır?

3. 24 Haziran 2018 tarihinden sonra diğer illerden veya ilçelerden Iğdır iline ne kadar seçmen kaydırılmıştır?

4. Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasıyla açığa çıkan bu sorunun çözülmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

5. Iğdır Merkez Topçular, Bağlar Mahalleleri, Iğdır Alay Komutanlığına bağlı Askeri Lojmanlar ve Iğdır Polis Evindeki seçmen sayısındaki artışın sebebi nedir?

6. Bakanlığınız usulsüzlük iddiası bulunan seçmen listelerinden haberdar mıdır? Bu konuda İl- İlçe Müdürlükleri’nde gerekli soruşturma başlatılacak mıdır?

7. Iğdır İlinde Nüfus Müdürlüğü ve YSK Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde yetkililerin bu usulsüzlükle ilgili hiçbir bilgileri olmadığı tarafımıza söylenmiştir, sorumluların 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde tespit edilmesi adına bir çalışma başlatılacak mıdır?

8. Iğdır Merkez Topçular, Bağlar Mahalleleri, Iğdır Alay Komutanlığına bağlı Askeri Lojmanlar ve Iğdır Polis Evindeki seçmen sayısı usulsüzlüğü, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi gerçek bir düzenleme yapılarak düzeltilecek midir, yoksa oy kullandırılıp görmezden mi gelinecektir?