12 Eylül 1980 Darbesi’nin yıldönümü nedeniyle pek çok kentte protestolar düzenlendi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 12 Eylül 1980 Darbesi'nin sabah 03.00'da duyurulduğu TRT İstanbul Radyosu önünde bir açıklama yaparken Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve 78’liler Girişimi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nde yaşamını yitirenleri anmak için Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda bir araya geldi. Ankara’da ise ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakmak isteyen Devrimci 78’liler Federasyonu üyelerine polis engel oldu. Her ay başka bir baronun ev sahipliğinde gerçekleştiren “Adalet Nöbeti” bu ay Kocaeli’de yapıldı ve konuşmalarda 12 Eylül hukukunun hala devam ettiği söylendi.
TIKLAYIN - 12 Eylül Darbesi'nin 39'uncu yıl dönümü
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ,12 Eylül 1980 Darbesi'nin sabah 03.00'da duyurulduğu TRT İstanbul Radyosu önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada "OHAL'in adı gitti kendisi sürüyor, 12 Eylül darbesi devam ediyor" denildi.
Elmadağ'da bulunan TRT İstanbul Radyosu önünde yapılan basın açıklamasına Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve 78'liler Girişimi'nin de destek verdi. Açıklamada "12 Eylül Devam Ediyor! Darbelere Hayır" pankartı açıldı.
Basın açıklamasında konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 12 Eylül darbesinin sabah 03:00'de TRT İstanbul Radyosundan duyurulduğunu hatırlattı ve “12 Eylül'ü tamamen ortadan kaldıracağını söyleyen AKP, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan ettiği ve iki yıl süren OHAL ile 12 Eylül'ü daha da pekiştirdi" diyerek söze başladı.
OHAL döneminde çıkan KHK'leri hatırlatan Yoleri, "OHAL'in adı gitti kendisi sürüyor, 12 Eylül darbesi devam ediyor" diye konuştu.
OHAL sürecinde yaşananlara da dikkat çeken Yoleri, “446 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı. 80 bine yakın kişi tutuklandı. 20 bin civarında kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. 125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi. 20 bin dolayında memur açığa alındı. Her tür darbeye karşı biz insan hakları savunucuları 12 Eylül'e de, bugünkü devamına da hayır diyoruz" diye sözlerini bitirdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve 78’liler Girişimi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgüt ve siyasi parti de 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nde yaşamını yitirenleri Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda yapılan açıklama ile andı.
Ortak açıklama metnini 78'liler Girişimi İstanbul Temsilcisi Yunus Bircan okudu. Yıllardır bir demokrasicilik oyunu oynadığına vurgu yapan Bircan, bugünün 12 Eylül'den farksız olduğunu söyleyerek "Bugün de meclis devre dışıdır. Devleti Erdoğan'ın sözcülüğünde, dar bir 'derin/oligarşik muktedirler' yönetiyor. İktidar içeride ve dışarıda anti Kürt ve beka problemi aldatmacasıyla bölme, kayyum ve savaş politikası ile kendini var ediyor" dedi.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin 39’uncu yıl dönümünde Ankara’daki ABD Büyükelçiliği önünde siyah çelenk bırakmak istedi. Bu amaçla Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önünde toplananlar polis müdahalesiyle karşılaştı. Zorla alıkonularak polis aracına bindirilen iki federasyon üyesi, bir süre sonra serbest bırakıldı.
Konsolosluk binası önüne bırakmalarına izin verilmeyen siyah çelenk ile birlikte Kızılay’a kadar yürüyen Federasyon üyeleri daha sonra dernek binalarında basın açıklaması yaptı. Federasyon Yöneticisi Hüseyin Gökoğlu açıklamada "12 Eylül askeri faşist darbesini aratmayacak ustalıkla geliştirilen dayatmalarla karşı karşıyayız. Gerekçesi ne olursa olsun belediyelere kayyum atanmasını asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesine vurulmuş bir darbe olarak görüyoruz. Seçilmiş Belediye Başkanlarının görevlerinin başına dönmesini bekliyoruz" dedi.
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri Heykel Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz de destek verdi.
KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan tarafından yapılan açıklamada, "12 Eylül karanlığından faşizmle ve darbelerle hesaplaşarak çıkacağız" denildi.
HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, yaptığı konuşmasında “140 bine yakın emekçi ihraç edildi. Ailesi ile çokluğu, çocuğu ile açlığa, yoksulluğa mahkum edildi. En küçük bir tweet’ten düşünce ve ifade özgürlüğümüz resmen 82 Anayasasını dahi ayaklar altına alarak cezalar verildi” dedi.
Mersin’de de 78’liler Derneği Şube üyeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. HDP, CHP, EMEP il örgütleri yöneticileri ile Emek ve Demokrasi Platformu’nun da yer aldığı açıklamada konuşan 78’liler Derneği Şube Başkanı Bayram Kızartıcı, o dönem yaşananlara “Hepsi bu ülkenin çocuklarıydı. İdam kararını infaz edebilmek için Erdal Eren’in yaşı büyütüldü. ‘Hainleri asmayıp da besleyecek miyiz?’ sözleri ülkemiz insanının belleğinden silinmemelidir” diyerek tepki gösterdi.
Her ay başka bir baronun ev sahipliğinde gerçekleştiren “Adalet Nöbeti” bu ay Kocaeli Adliyesi önüne gerçekleştirildi. Diyarbakır, Van, İzmir, Dersim, Urfa, İstanbul, Hatay, Ankara, Bursa, Adana, Antalya, Bursa, Çanakkale, Düzce, Kırklareli, Mersin, Tekirdağ ve Yalova barolarından avukatların katıldığı nöbette "Adalet İstiyoruz" pankartı açıldı. Yaptıkları konuşmalarda kayyımın halk iradesine darbe olduğunu belirten baro başkanları, üzerinden 39 yıl geçmesine rağmen 12 Eylül hukukunun hala devam ettiğini söyledi.