İkinci Halep konvoyu muhaliflerin kontolündeki bölgeye ulaştı

İkinci Halep konvoyu muhaliflerin kontolündeki bölgeye ulaştı

Suriye rejiminin Rusya'nın havadan desteğiyle kontrolü ele geçirdiği Halep'te, üzerlerine ateş açılması sonrası duran sivil konvoy yeniden harekete geçti. Suriyeli muhalifler atışların rejime bağlı Şii milisler tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmiş, Rusya ise saldırıyı muhaliflerin yaptığını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler, Halep'in doğusundan yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmesinin planlandığını ve tahliye edilen sivillerin çoğunun Suriye'nin batısındaki İdlib'e, bir kısmının da Türkiye'ye götürüleceğini duyurmuştu. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "20 otobüs ÖSO bölgesine girdi. Talep gelirse kamp oluşturacağız" ifadelerini kullandı.Kaynak, "80-100 bin sivilin tahliyesi olabilir" ifadelerini kullandı.  

Halep'ten çıkan ikinci tahliye konvoyu, muhaliflerin kontrolündeki batı Halep kırsalına vardı. Tahliye edilenlerin sivil ve muhaliflerin sayısı 2 bin 284'e ulaştı.

Bölgedeki BBC muhabiri, ağır yaralıları taşıyan bazı ambulansların Türkiye sınırına yaklaştıklarını bildirdi. 

"5 bin muhalif ve ailelerinin tahliyesi için operasyon başladı"

Milliyet'te yer alan haber göre, ambulanslar ve yeşil otobüsler muhalifleri kentin doğusundan çıkarıyor. 951 sivili taşıyan ilk konvoy, batıda muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ulaştı. Hemen ardından ikinci kovoyun da bölgeden hareket edeceği açıklandı. Rusya, 5 bin muhalif ve ailelerinin tahliyesi için operasyonun başladığını resmen açıkladı. 

İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyünden de tahliyeler başladı. Söz konusu köyler Fua ve Kefreyya. 

Sabah başlayan tahliyede hastaları taşıyan ilk konvoy kentin batısına doğru hareket ederken keskin nişancı ateşine hedef oldu. Rejimi destekleyen milislerin saldırısında bir kişi öldü. Konvoy kentin doğusuna geri döndü.

Türkiye, tahliye edilen siviller için Suriye'de bir kamp kurmaya hazırlanıyor. Sınır kapılarında da ambulanslar hazır bekletiliyor.