İklim değişikliği, Kolombiya kahvesi üretiminin sonu olabilir

İklim değişikliği, Kolombiya kahvesi üretiminin sonu olabilir

İklim krizi, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden Kolombiya'yı negatif etkiliyor. Yapılan araştırmaya göre Kolombiya'nın kahve üretimi iklim kriziyle bağlantılı olarak büyük ölçüde azalabilir.

Euronews'a göre, yeni bir çalışmada bilim insanları iklim değişikliğinin Güney Amerika ülkesindeki kahve yetiştiricilerini 2042'den 2061'e kadar nasıl etkileyeceğini tahmin etmek için çeşitli modeller kullandılar. Bu, önümüzdeki yıllarda geçim kaynaklarını tarım mahsullerinden sağlayan bölgelerin küresel ısınmanın "önemli sonuçlarını" deneyimleyebileceğini gösteriyor. 

Kahve bitkilerinin öngörülemeyen hava koşullarına karşı inanılmaz derecede hassas olması World Coffee Research'e göre, üretilebilecek çekirdeklerin hem miktarını hem de kalitesini etkiliyor. Araştırmalara göre, artan sıcaklıklar nedeniyle, Kolombiya'nın şu anda başlıca kahve yetiştirme yerleri olan bölgeleri, yakında bu bitkilerin hayatta kalması için fazla çok sıcak ve kuru olabilir. Şu anda değişken miktarda fasulye tarımı yapanlar, gelecekte üretimde bir artış görebilirler.

Baş yazar Federico Ceballos-Sierra, "Düşük rakımlı belediyeler iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek, bu bölgelerdeki binlerce yetiştirici ve aileleri geçim kaynaklarının tehlikeye girdiğini görecek, çünkü üretkenliğin yüzyılın ortalarında düşmesi muhtemel" dedi.

Verilere göre rakım, iklim değişikliğinin gelecekte kahvenin nerede yetiştirileceğini nasıl etkileyeceğindeki en önemli fark. 2015 yılında yapılan bir araştırma, 2 ila 3 derece arasındaki sıcaklık artışlarının, dünyanın dört bir yanındaki Arabica kahve çekirdeklerinin üretimini dağlara ve ormanlık alanlara doğru iteceğini ortaya çıkardı.

Araştırmanın ortak yazarı Sandy Dall'Erba, “Kolombiya, çok farklı bir coğrafyaya sahip büyük bir ülke, Andes Dağları ülkeyi güneybatıdan kuzeydoğu köşesine geçiyor "dedi ve, “Gelecekte, daha yüksek yerlerde kahve yetiştirmek daha faydalı olacak. Dolayısıyla, parasını karşılayabilenler için bu alanlarda arazi satın almak iyi bir yatırım olacaktır. " diye ekledi.

Ancak araştırmacılar, üretimin daha yüksek alanlara taşınmaya devam edemeyeceğini söylüyor. Yer değiştirme masrafı,  şu anda gelirleri için mahsule bel bağlayan 550 bin Kolombiyalı küçük çiftlik sahibi için bir engel olabilir. Aktarılana göre dünya çapında satılan kahvenin yaklaşık yüzde 80'i Afrika, Latin Amerika ve Asya'daki küçük çiftliklerde yetiştirilmektedir.

Dall'Erba, "Gelecekteki çalışmalar, farklı uyarlama stratejilerini ve bunların maliyetlerini inceleyebilir, hangi seçeneklerin en iyi olduğunu değerlendirebilir" diyor. Bu stratejiler, daha iyi sulama, ekinleri orman örtüsüyle gölgeleme veya küresel ısınmaya daha dayanıklı kahve çeşitlerine bakma gibi seçenekleri içeriyor.