İlişki dediğin neresinden belli olur?

İlişki dediğin neresinden belli olur?
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->AYŞE BOZKURT - T24

Hayatımda çok büyük bir yer tutar okumak. Heran bir şey ler okumak ister canım. Hep elimde okunacakbir materyal vardır. Öyle yer, zaman da aramam. Daha doğrusu neyaparsam yapayım okumadan duramam. Dişimi fırçalarken, yemekyaparken hatta yerken, uyumadan önce, kahvemi içerken. Kitap,dergi , gazete olmadı broşür mutlaka birşeylere değmeli gözüm.

Hele dergilere bayılırım. İlk sayıhastalığım başka bir yazı konusu olur.

Çok severim dergi okumayı. Özellikle spesifik dergileri. Farklı konular, aklıma gelmeyenmeslekleri tanıtan yazılar, haritada yerini bilmediğim uzakdiyarların fotoğrafları. Uzman yazılarıdır çünkü onlar.Gidip görmek, kütüphanelerden yararlanmak, araştırma yapmakgerekir.

Ama bir istisna dışında .Bir tekkadın dergilerini sevemedim gitti. Hep öneriler, yapılacak toptenler dekore edilecek villalar, alınacak trendi kıyafetler.( Al alda öyle kapılır gidersen, kredi kartı ektrsesi gelince bayılmaama. )

Yazın bronzlaşmanın beş yolu,selülitleri yok etmenin yedi yolu, erkeği elinde tutmanın binbiryolu, mutlu evliliğe sahip olmanın onbir yolu..

Bu yollara giden, gidip de dönemeyenvar mı? bilmiyorum ama ben bu mutlu evlilik formüllerine taktımkafayı. Hele hele ünlü bir mankenimizin atraksiyonlu pozlarıeşliğinde o günkü kocası yada sevgilisi ile verdiği mutluilişki sırları yok mu! öldürüyor beni. Ben erkeğime şöyledavranırım, şöyle taviz veririm, şöyle taviz vermem. Evimdeşöyle sofralar kurarım, sevgilime harika yemekler yaparım.

Verilen tarifler hiç değişmez“muhteşem bir makarna ve tabikiiii yanında şarap”. Herkesİtalyan olmuş benim haberim yok. İtalyanlaşamayan biz zavallıTürk kadınları kafadan kaybetmişiz .

Baksana hiçbirimizin aklına suluköfte yapmak yerine fesleğenli makarna yapıp yanında şarap açmakgelmiyor. En fazla kola, ayran.

En çok karnıyarık seviyor, sık sıksemizotu pişiriyoruz. Hele hele mantı ve açma börek yapanın hiçşansı yok. Klasik Türk kadını olarak erkeğini elde tutmamınyolunu bulamamış, çoktan uçurmuş oluyoruz yuvadan .

Heyhat sen daha un ele. Taze fasulyeayıklarken akşam için, erkeği elde tutma kurallarından bihaberçorbanın meyanesini kavur . Okuma, feyz alma tüm bu ilişkisorunlarını çözmüş top tenlerden. Giden gitti. Saksağan damaçıkmış vur beline kazmayı misali.

Sıkı durun çözüm bende. Gururla veiftiharlarla sunuyorum. Ama gel gör ben liste yapamam. Öyle de birtakıntım var. Yazıyorum çalakalem. Sen içinden ayıkla sevgiliokur.

Mutlu evliliğin sırrı evlenmemektir.Bu iş bu kadar basittir. Diğerlerinin söylediği yayın hayatınadevam etme gailesi. Mutlu evlilik olmayan evliliktir. Velev kicahillik ettin evlendin. O zaman anana bakma. Sana benzeyen seningibi olan arkadaşlarına da bakma. Sen sen ol dergilere de bakma. Benim dediklerime bak. Zararlı çıkmazsın.

Öncelikle bencil ol.

Hep iste ama istediğini belli etme.Bırak o kendi fikri sansın. Hiç bir şeyle yetinme, iste.İstemezsen erkekler senin ihtiyacın olduğunu ömür billahfarketmezler. Aykakabıda da aynı durum sevgide de. “Ben herşeyleyetinirim, O öyle sevgisini gösteremez, varsın huzursuzluk olmasın bana bu kadarıda yeter” dersen bir bakmışsın avucunu bir güzelyalıyorsun. Eee sen bu kadarla yetiniyorsun şikayet etmiyorsun demek ki herşey mükemmel der, senin bakmaya kıyamadığın erkeğinya senin varlığını unutur, yada başka varlıkların farkınavarır. Elden kaçtı mı sana mutlu evlilik. Ben nerde hata yaptımdiye düşünür düşünür de bulamazsın sonra.

Yani madde bir; verici olmak, hep karşıtarafı düşünmek, hep çok verip azla yetinmek yok. Bencil ol,iste.Ancak o zaman mutlu evliliğin sırrına da vakıf olursun.

Yaptığın herşeyin çok kıymetliolduğuna onu inandır.

Sevdiğini söylerken de, faturaöderken de, ütülenmiş gömleğini eline verirken de sensinaslında kıymetli olan. Bak! de, ben, ben “bunu ööööyle iyiyapıyorum. Ne şanslısın ki yalnız senin için yapıyorum. Nedoktorlar, mühendisler , kuyumcular var sırada” de. Böylece “vayben kime sahipmişim de haberim yokmuş, dur hemen Onun kıymetinibileyim yoksa maazallah sırada kimler varmış baksana” der, sende yolunu bulursun. Kendi kıymetini bil bildir mutlu evliliğingerekliliği için bu maddeyi yaz bir kenara.

Yaptğın her şeyi onun gözüne sok.Öyle sesiz , şikayetsiz evi, erkeği ,yuvayı çevirmek yok. Ozaman fedakarlıktan Allah bile, “dur ben bu kulumu evliya yapayımbile der de” erkek “sen ne yaptın ki” der. Önemli birşirkette genel müdür olmuşsun, uzman doktor olmuşsun, evi baştanaşağı tertemiz tutmuşsun farketmez. Sen farkettirmezsen, O hiçfarketmez.

Yorgunluğundan, hastalığından,başarılarından işyerinde patrona verdiğin cevaptan haberi olsun.Yaşarsan sevincini, üzüntünü derdini kendi başına maazallahhastaneye yatar çıkarsın da kendi başına, “sen yokmuydunbirkaç gündür evde “ deyiverrirler adama . Onu herşeye dahilet.

Herşeyi birden halletme. Herşeyibirden verme.Öyle az az, yeri gelince yap ki kıymeti olsunyaptıklarının. Sevgini hepten verme, talep edip peşine düşmeyiöğrensin.

Zamanının tümünü verme. Hepyanında yöresinde kapı arkasında ki süpürge gibi hazır durma.Bırak seni özlesin , ona ayırdığın zamanlar kıymetli olsun.Madde kaç bilmiyorum, kaybedilebilecek insan ol. Aklının birköşesine koy bunu. Amaç mutlu bir evlilikse eğer.

Fedakar olmak iyi ve güzeldir amaevliliğe gerekli bir şey değildir. Samimiyetle söylüyorum hattaçok zararlı birşeydir. Fedakar olana hayran olunmaz, hayranolunmayanlada mutlu evlilik olmaz. Eminim malum dergilerde benimleaynı fikirdedir. Ne bileyim maaşını, vaktini, şevkatini ,sabrını, zamanınının hepsini feda etme örneğin. Senden geriyebir şey kalmaz, eee o zamanda mutlu bir evlilik olmaz.

Hanım olma kadın ol. Bak şimdidergilere bakabilirsin. Öyle bakımlı ol. İç dış giyim kuşamıeksik etme. Evin taksidini, bakkalın parasını dert etme. İkitşörtle idare edeyim dersen, erkeğin modayı başka dergilerdenöğrenir söylemedi deme.

Her işe sen atlama. Bir pazarı tatilivar markette mi gitsin? adam deme. Ben taşırım torbaları ne varbunda dersen, sen ağrıyan sırtını düzeltmeye çalışırkenerkeğin çoktan taşımaması gerekenleri taşımaya başlamıştırbile. Hamal olanı erkekler sevmez o zaman da mutlu evlilik olmaz.Saçını süpürge eden kadını kimse istemez. Süpürgeyse beyazeşya dükkanında envayi çeşidi var. Gider onu alır, yada Haticehanım haftalık temizliği zaten yapıverir.

Neredesin diye sor. Şirret bir şekildedeğil tabii. Sen bul kendine göre bir yol. Onun yerine sen düşünme. O zaten kendini yeterince düşünmüştür. Aman canım ne olacaktoplantı uzamıştır, trafik vardır, arkadaşları bırakmamıştır,bu patronu da hep onu mesaiye bırakıyor diye kendi kendine bahaneüretirsen bir bakmışın sen elinde ateş düşürücü çocuğununateşini düşürmeye çalışırken gece boyu, o ateşinidüşürüyordur başka yerlerde, başka mekanlarda. Madde bilmemkaç erkeğini boş bırakma. Boş bırakılmış bir erkekle mutluevlilik olmaz.

Onun sorumluluklarını üstüne alma.Çalışıyor olsan da olmasan da çocukları, evi, bütçeyi aileyihepten yüklenme. Değil onu kendini kaybedersinde arayıp soranınolmaz. Bugün markete gelmez, yarın doktora gelmez, öbür güntatile gelmez. Neymiş hayat müşterekse, anca beraber kancaberabermiş. Mutlu evliliğe giden yolda beraber yürünürmüş.

Öyle utanma sıkılma. Açık ol rahatol . İyi aile kızlarıyla mutlu evlilik olmaz. Bunun sadece onadeğil sanada zararı çoktur. Neşeli ol, şen ol. Olur olmaz gülsen. Vara yoğa güleni severler. Ne yani hayat dediğin bu mu! deme.Espri dediğin akılla yapılır deme. Nerenle yapacağını da birzahmet sen bul. Revaçta olan o çünkü. Akıllı değil kurnaz ol,hanım değil “kadın”! ol, nüktedan değil küfürbaz ol. Ol kimutlu bir evliliğin yolarını sek sek sekerek geçebilesin.

Yada bırak sen bunların hepsini.Önce kendin mutlu ol. Unutma kendini. Unutma hedeflerini,yeteneklerini. Unutma kıymetini, birey olduğunu, eşten sevgilidenönce insan olduğunu. Unutma senin de “özel” olduğunu. Diğerleri latife. Sen önce kendine iyi davran.

Yada ne bileyim “ iyi ol iyilik yapdenize at, kul bilmezse bile balık bilir.”