Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından İstanbul'da binalarda yapılan hızlı tarama testleri hız kazanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hızlı bina taramasına 75 binden fazla bina başvurdu" açıklamasını yaptı.
Depremlerin ardından İBB, kentte bina incelemelerini hızlandırdı. Toplamda 50 kişilik ekiple günde ortalama 150 binaya hızlı tarama testi yapan İBB ekipleri, talepleri hızlıca sonuçlandırmayı planlıyor. Binada ortalama bir buçuk saat işlem yapan ekipler, daha sonra zemin etüt raporlarına da bakarak ortalama 2 günde binanın risk durumunu belirliyor.
İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ekipleri, İstanbul Bakırköy’deki yarım asırlık binada risk ölçümü yaptı. İBB’nin uzman ekipleri binanın kolonlarındaki beton ve demir kalitesine baktı.
Bakırköy’deki yarım asırlık binada risk ölçümü yapıldığı anları Instagram hesabı üzerinden paylaşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hızlı bina taramasına 75 binden fazla bina başvurdu. Ekip sayımızı artırıyor eski yapıları önceleyerek risk analizi yapıyoruz. Çıkan tavsiyeler yapınızın depreme dayanıklılığı için size yol gösterecek" ifadelerini kullandı.
6 katlı 12 daireden oluşan Gül apartmanında hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesine katılan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, çalışmanın detaylarını anlattı. Özlem Tut, hızlı tarama yöntemi ile 3 yıldır binaları incelediklerini söyledi.
Özlem Tut, bina inceleme yöntemine ilk başvurduklarında belediyenin bina sakinlerini ziyaret ettiğini ve izin almaya çalıştığını ancak çoğunun kabul etmediğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra İstanbullularda ciddi bir endişe oluştuğuna dikkat çeken Tut, "Biz bu süre içinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina bize inceleme izni verdi. Bugün itibarıyla toplam 85 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Yaşamış olduğumuz depremlerden sonra çok fazlaca hassasiyet oluştu. Bu başvuruları sıralamayla değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz" dedi.
Bu hızlı tarama yönteminin 10 kat üzeri binalar için uygulanamadığını belirten Özlem Tut, yeni düzenlemeyle birlikte artık kiracıların ve 2000 yılı sonrası yapılan binalar için de talep alabileceklerini belirtti. Özlem Tut, “Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek başvuruları değerlendireceğiz” diye konuştu.