BBP'nin Meclis'e "imar affı" yasa teklifini sundu. Marmara depremi sonrası imar affından vazgeçilmesi kararının ardından 8 kere imar affı çıktı.
1999'da yaşanan Büyük Marmara depreminin ardından tüm partilere mensup milletvekillerince kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunda, “Gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı politikasından kesinlikle vazgeçilmelidir” denildi. Buna rağmen TBMM yıllardır tam aksini yapıyor. AKP iktidarı döneminde 8 kez imar affı çıkarıldı. Meclis şimdi de Cumhur İttifakı'nın ortağı BBP'nin teklifi ile 9. affa hazırlanıyor. Hazine arazisini işgal edenler, kaçak ev, villa yapanlar, kaçak kat çıkanlar affa girecek.
İktidar son olarak 2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar sorununun çözülmesi amacıyla imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması istendi. Süresi de uzatılan bu uygulamadan 10 milyonu aşkın kişi yararlandı ve yapı kayıt belgesi bedeli olarak da 16 milyar lira toplandı.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından TBMM'ye sunulan yasa teklifi ile 30 Temmuz 2022'den önce ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılmış yapılar için imar barışı düzenlemesi uygulanması istendi.
Marmara depremi sonrası 122 milletvekili, “Depremlere karşı alınması gereken önlemler” konusunda Meclis Araştırması istemişti. Hazırlanan raporda, Deprem Bakanlığı kurulması, riskli bölgelere yapı izni verilmemesi gibi önlemler yer alırken “Gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı politikasından kesinlikle vazgeçilmelidir” denilmişti. Önerilerin büyük bölümü gerçekleşmezken, bugüne kadar 8 kez imar affı çıkarıldı.