Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, 2018'de Meclis'te kabul edilen imar affıyla ilgili, "O dönemde biz affı savunuyorduk, şimdi herkes bundan ders çıkarmalı" dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş ise eleştiriler üzerine imar affına torba konundaki diğer maddeler için onay verdiklerini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin dokuzuncu gününde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 2018'de çıkarılan imar affına onay veren milletvekilleri gündemde yer aldı.
İmar affına Meclis'te "evet" oyu veren vekiller, eleştirilere maruz kaldı. CHP’li Barış Yarkadaş, Engin Özkoç, Lale Karabıyık, Hüseyin Çamak, Sibel Özdemir, Musa Çam, Hayati Tekin ve Kadim Durmaz, AK Parti ve MHP’li diğer milletvekilleriyle birlikte imar affına "kabul" oyu vermişti.
Eleştirilerin ardından, "kabul" oyu veren vekillerden bazıları, açıklamalarda bulundu. Kamu yararı olan maddelerin de geçebilmesi için bu torba yasaya, "kabul oyu vermek zorunda kaldıklarını" belirten CHP'li Engin Özkoç, Diken'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bizim baştan beri karşı çıktığımız torba yasa bu. Torba yasalarda beş tane iyi bir şey koyuyorlar, bir tane kötü bir şey koyuyorlar. Bu, Genel Kurul’a geldiği zaman, biz ona göre karar alıyoruz. Bazen o beş iyi şeyi reddetmemiz mümkün olmuyor. Çünkü toplumun yararına oluyor. Ama kayıtlara şerh düşüyoruz, 'Yanlış' diye. Örneğin, bir maddeye karşı çıkıyoruz, yanlıştır ama yararlı olan diğer maddeler için 'evet' veriyoruz.
Şimdi o torba yasaya baktığımız zaman genel başkanımızın (Kemal Kılıçdaroğlu) emeklilere bayramlarda iki maaş ikramiye verilmesi talebi de var. Örneğin, o bizim istediğimiz yasa. Yaşlıların maaşlarının yükseltilmesini istediğimiz yasa var. Milyonlarca kişiye istedik biz bunları."
CHP'li Barış Yarkadaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, "CHP’li hiçbir milletvekili imar affına EVET oyu VERMEMİŞ; aksine bu yasaya karşı çıkmıştır. Biz Meclis'te yasaya defalarca itiraz ettik ve şerh düştük. Meclis tutanaklarında hepsi var. AKP imar affını TORBA YASANIN içine attı. Torbada, öğrencilere af, emeklilere ikramiye, yaşlılık maaşının artması, matrah düzenlemeleri vs vardı. CHP torbadaki 23 maddeye evet dedi. İmar affına ise itiraz etti.CHP’li vekiller, Meclis'te imar affına itiraz eden çok sayıda konuşma yaptı. Musa Çam, Engin Özkoç ve Gülay Yedekçi bu isimlerden birkaçı. O gece CHP ADINA konuşan Serdal Kuyucuoğlu, 'bu bir rüşvettir, cinayettir' dedi" ifadelerini kullandı.
Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da, "kabul" oyu verdiği imar affıyla ilgili Sözcü'ye verdiği demeçte, şunları söyledi:
"Anayasaya bir rezerv koymazsanız sürekli af çıkar. Bazı konularda anayasada rezervler var. Örneğin partilerin kapatılmasını şarta bağlayan düzenleme yapıldı. Bu olay, hukuku, anayasayı sarstı, siyaseti sarstı.O dönemde biz affı savunuyorduk. Şimdi herkes bundan ders çıkarmalı. Parti ekseninden bakmıyorum, ülke ekseninden bakıyorum. Bir düzenlemeyi benim parti menfaatime uyuyor diye yapmak yerine geniş perspektifle ülke menfaatiyle düşünmek lazım. İmar affını her şartta yasaklayan bir anayasa zorunludur."