IMF, 2023 yılı için küresel büyüme tahminini bir kez daha düşürdü

IMF, 2023 yılı için küresel büyüme tahminini bir kez daha düşürdü

IMF, ocak ayında yüzde 3.8 olarak açıkladığı, temmuz ayında ise yüzde 2.9 olarak güncellediği 2023 yılı küresel büyüme tahminini bir kez daha düşürerek yüzde 2.7 seviyesine indirdi. Büyümenin yüzde 2'nin altına inme ihtimali ise yüzde 25 olarak belirtildi. 

Uluslararası Para Fonu IMF, dünya ekonomisine ilişkin beklentilerin, geçen ayki tahminlerinden daha karamsar olduğunu söyledi. IMF Ekonomisti Tryggvi Gudmundsson "Şu anda çok fazla zorluk söz konusu ve zayıflayan ekonomik göstergeler ileride daha fazla zorluğa işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg HT'nin haberine göre, IMF, dünya ekonomisine ilişkin beklentilerin, Rusya'nın savaşının etkilerinden kaynaklanan aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi ve kalıcı enflasyon nedeniyle geçen ayki tahminlerinden daha karamsar olduğunu belirtti.

Gudmundsson, G-20 liderlerinin önümüzdeki hafta Endonezya'nın Bali kentinde bir araya gelmesinden önce yayınlanan blogda “Enflasyonu düşürmek ve borç kırılganlıklarını gidermek için birçok ülkede devam eden mali ve parasal sıkılaştırmaya büyük olasılıkla ihtiyaç duyuluyor ve önümüzdeki aylarda birçok G-20 ekonomisinde daha fazla sıkılaştırma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçen ay IMF, dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birinin bu yıl ve gelecek yıl art arda en az iki çeyrek daralma yaşayacağını ve 2026 yılına kadar kayıp çıktının 4 trilyon dolar olacağını hesaplamıştı.