İngiltere, Almanya ve Fransa, İran'ın nükleer politikasını eleştirdi

E3 ülkeleri, İran’ın nükleer programla ilgili tutumuna karşı  ortak açıklama yaptı.

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin (E3 ülkeleri) ortak açıklamasında, "İran'ın tutumu Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı restore etme umutlarını tehlikeye atıyor" ifadelerine yer verildi. 

Bloomberg'in aktardığı habere göre, E3 ülkeleri, İran’ın nükleer programla ilgili 2015 yılında varılan anlaşmanın canlandırılmasına yönelik tutumunun 'müzakereleri tehlikeye attığını' açıkladı. Tahran yönetiminin anlaşmaya varmak için müzakerelerdeki son taleplerinin, ‘anlaşmayla ilgili başarılı bir sonuca yönelik niyetleri ve bağlılığı hakkında ciddi şüpheler uyandırdığı' vurgulandı. E3 ülkelerinin ortak açıklamasında, "İran'ın tutumu, yasal olarak bağlayıcı yükümlülükleriyle çelişiyor ve  Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı restore etme umutlarını tehlikeye atıyor" denildi.

Yaptırımların kaldırılması karşılığında anlaşma imzalanmıştı

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri Amerika Birleşik Devletleri(ABD), Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı, AB tarafından sunulan ve nükleer müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin görüşlerini, 15 Ağustos'ta AB'ye iletmiş ve taslak metne verdikleri yanıta karşılık ABD'nin cevabını beklediklerini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, 24 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin taslak metne yönelik AB aracılığı ile İran'ın görüşlerine karşılık verdiklerini duyurmuştu. Ancak bakanlık, ABD'nin yanıtının içeriği konusunda herhangi bir detay paylaşmamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 2 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamada, taslak anlaşma metnine ABD'nin verdiği yanıtın Tahran tarafından çeşitli düzeylerde incelendiğini ve hazırlanan cevabın müzakerelerin koordinatörüne gönderildiğini açıklamıştı.